Nu kan en rektor besluta om elever får ta ledigt för att gå i kulturskola.
Efter kritik från många kommuner och kulturskolor kan elever nu få ledigt för att undervisas i kulturskolan. Detta efter att Skolverket beslutat om en ny tolkning av lagen, enligt Kulturnytt i P4.
Ansökan om ledighet för undervisning i kulturskolan jämställs nu med så kallad övrig ledighetsansökan, vilket innebär att det är rektorn som beslutar om elever får gå i kulturskola under ordinarie skoltid.
Tidigare har Habo, Gislaved och Sävsjö fått vitesförelägganden från Skolinspektionen när de låtit elever ”regelbundet gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i den kommunala kulturskolans verksamhet”. Det ledde till att även andra kommuner drog slutsatsen att modellen inte längre var möjlig, skriver Lärarförbundets medlemstidning Läraren.
En del av problematiken har till exempel funnits i att elever som är beroende av skolbuss bor för långt bort för att hinna tillbaka till skolan senare på dagen.
Istället för att överge modellen valde kommunledningen i Habo att lusläsa skollagen och utveckla ett ansökningsförfarande, vilket ledde till att vårdnadshavare kunde fylla i en blankett om ledighet för kulturskolan för ett helt läsår, skriver tidningen.
Fredrik Hempel, rektor på kulturskolan i Habo, säger till Läraren att han tycker att Skolinspektionen själva kunde ha kommit med krav på ansökningsförfarande, istället för att bara säga nej till kulturskola på skoltid, och fortsätter:
– Tänk dig om kommunerna skulle ha matteakademier där man erbjöd elever att lämna undervisningen i 20 minuter någon gång i veckan för att förkovra sig. Jag tvivlar på att någon skolmyndighet skulle ha stoppat det.
Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson är glad över Skolverkets beslut.
– Vad fantastiskt att sunt förnuft fick segra och att så som vi har tolkat skollagen är det som gäller, säger han till Kulturnytt i P4.
LÄS OCKSÅ: LAGÄNDRINGAR I UPPHOVSRÄTTEN SKA STÄRKA KULTURSKAPARES RÄTTIGHETER