Nyhet

Twin Peaks-kompositören Angelo Badalamenti är död

Han blev 85 år gammal.

Angelo Badalamenti, den berömda kompositören känd för sitt arbete med Twin Peaks och flera andra David Lynch-projekt, har avlidit vid 85 års ålder, rapporterar Consequence.

Enligt fansajten Welcome to Twin Peaks bekräftade flera av Badalamentis familjemedlemmar hans bortgång måndagen den 12 december. En dödsorsak avslöjades inte omedelbart.

Brooklynsonen började arbeta med Lynch efter att ha blivit anställd som sångcoach för Isabella Rossellini på filmen Blue Velvet från 1986. Det slutade med att han tjänade flera roller på Blue Velvet, inklusive att komponera dess partitur, fungera som musikhandledare och medverka i filmen som jazzloungepianist.


Badalamenti blev snart Lynchs favoritkompositör och skapade musiken till Twin Peaks, Lost Highway och Mulholland Drive. För sitt arbete på Twin Peaks vann Badalamenti en Grammy Award för bästa popinstrumentalframträdande 1990.

LÄS OCKSÅ: "Agent Dale Cooper från Twin Peaks släpper spellista för kaffepausen"

När Badalamenti pratade med Spirit & Flesh Magazine, påminde han sig om att improvisera Twin Peaks-titeltemat.


– David kom till mitt lilla kontor mittemot Carnegie Hall och sa: "jag har den här idén till en show, Northwest Passage". Han satte sig bredvid mig vid tangentbordet och sa: "jag har inte spelat in någonting, men det är som att du är i en mörk skog med en uggla i bakgrunden och ett moln över månen och platanträden blåser väldigt försiktigt". Jag började trycka på tangenterna för öppningsackordet till Twin Peaks Love Theme, eftersom det var ljudet av det mörkret. Han sa; "en vacker orolig flicka kommer ut ur skogen och går mot kameran".

Badalamenti fortsatte:

– Jag spelade de ljud som han inspirerade. "Och hon kommer närmare och det når en klimax och..." Jag fortsatte med musiken medan han fortsatte historien. "Och från detta låter vi henne gå tillbaka in i den mörka skogen." Anteckningarna kom precis ut. David var chockad, liksom jag. Håret på hans armar stod upp och han hade tårar i ögonen: "jag ser Twin Peaks. Jag har det." Jag sa: "jag ska gå hem och jobba på det." "Jobba med det?! Ändra inte en ton." Och det gjorde jag naturligtvis aldrig.


LÄS OCKSÅ: "LYSSNA: Stranger Things och Twin Peaks i lysande mashup"

ANNONCE