Nyhet

Ana Diaz släpper ny låt – "borde aldrig behövts skrivas"

GAFFA.se – allt om musik

Ana Diaz släpper idag singeln Evigt Ung, en smärtsam låt enligt egen utsago. Låten är ledmotivet till den nya dokumentärserien Mammorna I Våldets Skugga. I serien deltar fem mammor som tvingats uppleva det värsta – att deras barn mördas. Serien publiceras på SVT Play den 20 februari och visas i SVT1 tisdag den 22 februari kl. 21.00.

– Den här sången borde aldrig behövts skrivas, säger Ana Diaz i ett pressmeddelande.

– Livet blir ofta mer hanterbart när jag sätter ord på det, men här, när verkligheten tornar upp sig, så räcker faktiskt inte ord till. Man kan med största respekt ta emot uppdraget att skriva en sång, men den smärta och sorg som värker i de familjer som måste lära sig leva igen utan människor som tagits ifrån dem alldeles för tidigt, den är egentligen för stor för att ord ska kunna omfamna mer än en bråkdel av den, säger Ana Diaz och fortsätter:

– Det här är ett akut trauma och en nationell kris, men också en katastrof på det allra mest personliga och mänskliga planet. Jag vet det är ofattbart, och för hemskt att ta in, hjärnan kan vilja låtsas att det är nån annanstans det händer men snälla gör inte det. Titta på programmen. Lyssna på mammorna. Hör deras berättelser. Unga människor och död hör inte ihop, de är livet framför våra ögon, vårt hopp och våra skyddslingar och vi ska inte svika dem.


I dokumentärserien berättar mammorna om livet och döden, om sorgen och förlusten men också om den villkorslösa kärleken. De kämpar vidare i stigmatiserade och marginaliserade förorter.

Dokumentärserien bygger på en idé av journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. För sex år sedan skrev hon ett reportage om tre mammor som förlorat sina barn i skjutningar. Därefter kom Mammorna, en bok där 21 mammor berättar om våldet och kärleken till sina barn, och som nominerades till Augustpriset. Boken följdes upp av pjäsen med samma namn som spelas på Riksteatern och Stadsteatern i Stockholm.

Ana Diaz tog emot två Grammisar i fjol för Årets Pop och Årets Textförfattare för sitt album Tröst Och Vatten som släpptes våren 2020. GAFFAs recensent beskrev det som poesi i melodi, och recensionen i sin helhet kan du läsa här. Hösten samma år var Ana med i TV-programmet Så Mycket Bättre med tolkningar på bland annat Jakob Hellmans Vara Vänner och EldkvarnVår Lilla Stad. Senast Ana Diaz släppte musik var i somras med låten VikommerådöI höstas var hon ute på en utsåld Sverigeturné där hon bjöd på en intim show.

LÄS OCKSÅ: Shout Out Louds livestreamar releasefest – med flertalet gästartister


ANNONCE