Nyhet

Einstürzende Neubauten till Sverige

GAFFA.se – allt om musik

Einstürzende Neubauten, pionjärerna inom den industriella musikscenen, är kända för att tänja gränserna för vad som är musik och ljudkonst. För att fira 40 år som band släppte de 2020 ett nytt album, Alles In Allem, som GAFFAs recensent tyckte var respektingivande. Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

Den 17 september kommer den experimentella Berlin-gruppen till Sverige för en spelning på Liseberg. 

Einstürzende Neubauten bildades 1 april 1980 i Västberlin och när debutalbumet Kollaps släpptes året därpå blev det en frontalattack mot alla konventioner inom ljud och tidigare sätt att lyssna på musik. Gruppens sound föddes bland annat ur en brist på pengar, något som ledde till att de olika instrumenten utgjordes av upphittade och hemmagjorda objekt. Metallskivor, borrar, hammare och en ”icke-röst” som formade utdrag av tyska ord och som skapade nya ljud. Även professionell studioutrustning användes på helt nya sätt. Denna icke-konformistiska mix utgjorde grunden till vad som skulle bli en helt ny bild av vad musik är.
 
De kommande albumen blev milstolpar inom den industriella musikscenen och Einstürzende Neubauten har under flera decennier fortsatt influera artister, filmmakare och popkulturen i stort.
 
2020 firade Einstürzende Neubauten 40 år och släppte albumet Alles In Allem. Tack vare en tidig form av crowdfunding kom albumet att växa fram. Sommaren 2020 skulle bandet ha gett sig ut på en stor turné, som på grund av pandemin blev inställd. Men nu väntar alltså Sverige.
 
– Detta är såklart en drömbokning, få band har en sådan kultstatus som Einstürzende Neubauten. En Sverige-spelning är efterlängtad och det är riktigt kul att det blir just på Liseberg, säger Per Alexanderson, artistbokare Liseberg, i ett pressmeddelande.

Information om biljetter till Lisebergs konserter 2022 kommer presenteras senare i vår.


Klara för Live på Liseberg 2022:
Sarah Klang – 9 juni
Zara Larsson – 29 juni
Brad Paisley – 27 juli
Tom Jones – 4 augusti
Victor Leksell – 18 augusti
Einstürzende Neubauten – 17 september

LÄS OCKSÅ: Låt Live Leva presenterar de första akterna
ANNONCE