Nyhet

Nu kan man studera Taylor Swift på universitetet i New York

GAFFA.se – allt om musik

Taylor Swifts karriär och kulturella inflytande undervisas nu vid New York University, enligt Variety. Kursen, som redan har en lång väntelista, påbörjades den 26 januari och pågår till den 9 mars i år.

Läraren är Brittany Spanos som är musikjournalist för Rolling Stone, och ett självutnämnt superfan, en så kallad Swiftie. Hon har bevakat Swifts musik i ett decennium. 32-åriga Taylor Swift har själv blivit inbjuden att tala på kursen, men hittills har det inte kommit något svar angående hennes eventuella deltagande.

Kursen syftar till att dekonstruera hennes verk genom att titta närmare på musiken, i relation till artistens berömmelse.

En del av den officiella kursbeskrivningen är följande:

"Genom läsningar, undervisning med mera kommer klassen att dyka ner i analyser av kulturen och politiken bakom tonårsflickor inom popmusik, fankultur, medievetenskap, vithet och makt, när det gäller hennes image såväl som imagen av dem som kom både före och efter henne. Vi kommer också att överväga ämnen som upphovsrätt och ägande, amerikansk nationalism och sociala mediers fortsatta inverkan på popmusikbranschen”.

Ordföranden för Clive Davis Institute i New York, Jason King, sa till Variety Magazine att det var en "no-brainer" att introducera en kurs om Taylor Swift. Brittany Spanos, som har varit Kings elev, föreslog till och med kursen för honom.

"[Spanos] är ett Taylor-fan, men hon förstår också hur man kontextualiserar henne kulturellt och får eleverna att tänka djupt om henne genom perspektiv på kön, feminism, ras, klass och andra kategorier relaterade till identitet och att djupare tänkande är vad den här kursen handlar om”.

Clive Davis Institute har tidigare inkluderat kurser från The Roots-trummisen Questlove, Dan Charnas som skrev biografin om J. Dilla, A Tribe Called Quest-medlemmen Q-Tip, multi-platinaproducenten Bob Power och många fler.

2019 meddelade Swift att hon skulle spela in sina första sex album på nytt på grund av återförsäljningen av hennes tidigare skivbolag, vilket förhindrade henne från ägande och inkomst från hennes tidigare album. 

LÄS OCKSÅ: Laleh släpper ny singel – och startar label

ANNONCE