Nyhet

Roskilde avslöjar 19 nya – och artisten som öppnar Orange Scene

GAFFA.se – allt om musik

I dagens Roskilde-släpp ligger fokus på framtidens artister när man skickar ut akter för scenerna Countdown och Rising. Även om tyngden i vanlig ordning ligger på danska artister ser vi en och annan svensk, nämligen A36, ODZ och Cobrah (bilden.

Den senast nämnda har uppmärksammats flertalet gånger av GAFFA. Det som började med en "håll koll på"-artikel gick vidare med "bäst just nu"-stämplar och när senaste EP:n kom belönades den med toppbetyget 6 av 6. Motiveringen löd bland annat:

"Med stilettklackar lika höga som självförtroendet tar Cobrah över vilket rum hon än äntrar, som ett färgstarkt neonljus på de dunkla fetischklubbarna. Den inledande tunga och avskalade drum and bass-bangern är som en uppfriskande örfil på den avsomnade klubbscenen under pandemin. Den nya drottningen av elektronisk musik fortsätter alltså att sätta eld på dansgolv medan hon droppar hit efter hit på undergroundscenen, där hon stoppar en gagball i munnen på alla konkurrenter som får se sig själva munkavlade av hennes briljans."


Hela dagens släpp till scenerna Countdown och Rising är som följer:

A36 (SE)
AFSKUM (DK)
AYSAY (DK)
BARBRO (DK)
BBYBITES (DK)
BLIKFANG (DK)
BRIMHEIM (DK)
COBRAH (SE)
DAYYANI (DK)
DEBBIE SINGS (DK)
DOPHA (DK)
IVAN$ITO (DK)
JJ PAULO (DK)
ODZ (SE)
PRISMA (DK)
REVEAL PARTY (DK)
RIGMOR (DK)
SHOOTER GANG (DK)
VOLA (DK)

Idag står det även klart vem som får äran att öppna festivalens största scen, Orange. Även det ansvaret hamnar på en dansk artists axlar, nämligen Drew Sycamore. Det ska sägas att det även finns walesiskt blod i Drew Sycamore som har namet Drew Kolstrup i sitt pass. Som soloartist debuterade hon 2018 med låten Keeping Up och skickade ut sitt debutalbum Brutal 2019. 


De tre första singlarna från hennes andra album Sycamore: Take It Back, I Wanna Be Dancing och 45 Fahrenheit Girl toppade alla "danske airplay chart" och fullängdaren kom ut 28 maj 2021. Hon vann även P3 Prisen samma år.

Nya biljetter

I år introducerar festivalen en särskild Under 25-biljett, som endast ger tillgång till unga under 25 år (född efter 3 juli 1997). 80 procent av festivalbesökarna debuterar på festivalen när de är under 25 år. Syftet med Under 25-biljetten är att ta hänsyn till ungdomarna som 2020 och 2021 förlorade möjligheten att gå på festivalen för första gången. 5000 stycken Under 25-biljetter säljs den 30 november. För att säkerställa plats för de nya besökarna justeras antalet andra deltagarkategorier på festivalplatsen nedåt.


– Vi är mycket tacksamma för att nästan alla biljettköpare har hållit kvar i sina biljetter genom två tuffa inställda festivaler. Men två årgångar av festivaldebutanter har samtidigt blivit lurade på möjligheten att gå på festivalen med vänner. Med Under 25-biljetter kommer vi att ge plats för Roskildefestivalen att förbli en mötesplats och fristad för unga människor och stödja ungdomars gemenskap i den svåra tiden efter coronakrisen, säger Signe Lopdrup, Roskildefestivalens VD, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har festivalen gjort klart med följande artister:

Dua Lipa (Storbritannien)


Tyler, The Creator (USA)

HAIM (USA)

St. Vincent (USA)


AG Club (USA)

Alogte Oho & His Sounds of Joy (GH)

Arlo Parks (Storbritannien)


Black Pumas (USA)

Converge: Blood Moon (USA)

Danish String Quartet & Dreamers' Circus (DK)


Erika De Casier (DK)

Fontaines D.C. (IE)

Grandson (CA)


Idles (Storbritannien)

Jada (DK)

Joyce (DK)


Kelly Lee Owens (Storbritannien)

Land Of Kush (CA/EG)

Lingua Ignota (USA)


Moses Sumney (USA)

Poppy (USA)

Nyege Nyege (UG)


Seni Reak Juarta Putra (ID)

LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in

ANNONCE