Nyhet

Ryssland utesluts från Eurovision Song Contest

GAFFA.se – allt om musik

Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, ändrar nu sitt beslut i frågan gällande Rysslands deltagande i årets upplaga av Eurovision Song Contest.

Så sent som i förra veckan meddelade EBU att Ryssland fortfarande skulle få delta i musiktävlingen. De skrev då ”vi är ett icke politiskt kulturellt evenemang” och ”tävlingens syfte är att förena nationer och fira diversifiering genom musik. Både Ryssland och Ukraina har sedan tidigare bjudits in och för närvarande planerar vi att välkomna båda länder i maj”, i ett mejl till SVT.

Det har nu alltså ändrats.


– EBU och styrelsen kommer fortsätta att hävda och försöka värna evenemanget som opolitiskt. Men det finns gränser, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio och styrelseledamot i EBU, till SVT.

SVT:s VD Hanna Stjärne uttryckte sig kritiskt mot Rysslands deltagande redan i förra veckan. Hon välkomnar EBU:s nya beslut.

– I den situation som Europa befinner sig i är detta det enda rimliga beslutet. Att Ryssland nu utesluts är ett välkommet och klokt beslut från EBU, säger hon till SVT.


EBU skriver själva i pressmeddelandet från 25 februari:

”EBU har meddelat att ingen rysk akt kommer att delta i årets Eurovision Song Contest. EBU:s styrelse tog beslutet tidigare idag efter en rekommendation från Eurovision Song Contests styrande organ, Referensgruppen, baserat på evenemangets regler och EBU:s egna värden. Referensgruppens rekommendation fick också stöd från EBU:s Televisions Kommitté.

Beslutet återspeglar, mot bakgrund av den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina, oro över att Rysslands deltagande i årets tävling skulle äventyra tävlingens rykte.


Innan beslutet togs konsulterade EBU med sina medlemmar.

EBU är en opolitisk medlemsorganisation bestående av programföretag som åtagit sig att upprätthålla public services värden.

Vi fortsätter engagera oss i att skydda värdena i en kulturell tävling som främjar internationellt utbyte och förståelse, sammanför publik, hyllar mångfald genom musik och förenar Europa på en scen."


LÄS OCKSÅ: Ryssland fortfarande välkomna i ESC – men SVT:s VD fördömer beslutet

ANNONCE