Nyhet

Snoop Dogg tar över Death Row Records

GAFFA.se – allt om musik

Death Row Records grundades 1991 av trion Suge KnightDr. Dre och The D.O.C. Under 1990-talet representerade de tunga gansterrappare som Tupac Shakur och Snoop Dogg, men efter Suge Knights fängslande, Tupac Shakurs död samt att Snoop Dogg och Dr. Dre bytte bolag gick det neråt för skivbolaget och 2006 ansökte de om konkurs.

Från 2013 har Entertainment One varit ägarna till Death Row Records. 2019 köpte leksakstillverkaren Hasbro, skaparna av bland annat My Little Pony och Play-Doh, upp Entertainment One för omkring fyra miljarder dollar. Detta för att säkra rättigheterna till barnserien Greta Gris. Det de inte visste var att de fick med det mytomspunna skivbolaget Death Row Records på köpet. 2021 såldes skivbolaget vidare till MNRK Music Group som ägs av Blackstone, ett amerikanskt riskkapitalbolag. 

Nu är Snoop Dogg tillbaka där allt startade när han går in som ny ägare till skivbolaget, detta enligt Spin. De exakta villkoren för affären har ännu inte avslöjats men det förväntas att etikettens katalog kommer att medfölja affären, hittills är det dock bara bekräftat att Snoop Dogg äger varumärket.

– Jag är stolt och uppskattar möjligheten att förvärva det ikoniska och kulturellt betydelsefulla varumärket Death Row Records, som har ett enormt outnyttjat framtida värde, sa Snoop Dogg i ett pressmeddelande och fortsatte:

– Jag ser fram emot att skapa nästa kapitel av Death Row Records.

Snoop Dogg gästade Dr. Dres The Chronic 1992 som gavs ut av skivbolaget. Innan han gav ut sina egna album Doggy Style och Tha Doggfather 1993 respektive 1996 där. 1998 lämnade han Death Row Records bakom sig och vände sig istället till skivbolaget No Limit som Master P låg bakom. 

Snoop Dogg är även aktuell i ett annat stort sammanhang när han tillsammans med Kendrick Lamar, Dr. Dre, Mary J. Blige och Eminem kommer att uppträda vid den 56:e Super Bowl på SoFi Stadium i Inglewood, Los Angeles, Kalifornien i USA den 13 februari. 

De fem artisterna har nu skapat en trailer i videoformat som varar i nästan fyra minuter och ger förväntningar på en storskalig show. Videon är regisserad av F. Gary Gray, som bland annat är känd för filmen Straight Outta Compton om den legendariska hiphopgruppen N.W.A. från Los Angeles, som Dr. Dre var medlem i. Och där Snoop Dogg ersatte avlidna Eazy-E när gruppen återförenades för en kort stund för att ge ut låten Chin Check.

Se den spektakulära trailern för Super Bowl-showen nedan:LÄS OCKSÅ: Funkikonen Betty Davis är död

ANNONCE