Nyhet

Tobias skulpturer gör succé – nu blir det vernissage

GAFFA.se – allt om musik

Konstnären Tobias Eklund, som i sina tonår lyssnade mycket på The Clash och själv är gammal musiker, fantiserade länge om att göra en skulptur av Clash-basisten Paul Simonon när han slår sönder sin bas på omslaget till London Calling.

Efter en tids detektivarbete via gallerier i London fick han till slut tag på fotografen som har tagit bilden, Pennie Smith. Hon kontaktade Paul Simonon och båda två gav Tobias tillåtelse att göra en stålskulptur i en upplaga om 76 ex med skivomslaget som utgångspunkt.

gallery_large


Tobias och hans fru Linda Eklund bjöds också över till London för att lämna över varsitt exemplar till Paul och Pennie. Tyvärr satte pandemin käppar i hjulet, men skulpturerna skickades och inbjudan står kvar.

– Pennie har skulpturen i sin bokhandel i butiksfönstret, och andra människor som bor i London har sett den och skrivit till mig. Så vi har en inbjudan att komma dit när allting har lugnat sig och förhoppningsvis kan vi åka dit det här året.

gallery_large


Sedan dess har skapandet rullat på och Tobias har skulpterat ett gäng rockikoner och artister, bland annat Joakim Thåström, Iggy Pop, Håkan Hellström, Keith Richards, David Bowie, Patti Smith med mera.

– Jag började snabbt göra fler skulpturer. Jag märkte att eftersom båda hade sagt ja, så var det ganska lätt att få andra att säga ja också, säger han och fortsätter:

– Det är en jävligt rolig grej, för musik har alltid varit hela mitt liv. Jag har alltid musik på när jag målar och vad jag än gör.


Lördagen den femte februari har Tobias vernissage på Galleri Ekvall + Törnblom på Hornsgatan 36 i Stockholm. Där kommer han att visa upp målningar men också sina popart-skulpturer.

gallery_large

gallery_large

gallery_large

gallery_large


gallery_large


LÄS OCKSÅ: Konstnär återskapar ikoniskt musikögonblick

ANNONCE