Nyhet

Clandestino Festival firar 20 år

GAFFA.se – allt om musik

Clandestino Festival firar 20 år av kulturella visioner och kamp för mångfald. 

Den genrebreda och konstfältsöverskridande internationella festivalen som startades efter en resa till Ghanas huvudstad Accra - dit, Peter Ekwiri, en sudanesisk flykting hade avvisats av svenska migrationsmyndigheter - kommer under året att spridas över flera scener i och utanför Göteborg. 

Vid sidan av festivalen som äger rum 9–12 juni 2022 reflekteras projektets historia, dels genom att lyfta artister som verkar i periferins marginaler, dels genom återblickar på några höjdpunkter i projektets historia. Inom ramen för detta arbete kommer festivalens utflykt till den lantliga bohuslänska idyllen i Bottna att återuppstå under sista helgen i juli. 

– Situationen i världen är på många sätt lik den när vi startade festivalen för tjugo år sedan. Vad gäller asylpolitiken är den i själva verket mycket värre, men vi märker inte det, för vi blivit så vana vid våldet mot flyktingar då den högerpopulistiska retoriken normaliserats i politiken. Vad gäller kulturlivet så har mycket ändrats, fler röster från fler platser har tagit plats, men det är svårt att skapa rum för det. Det nya måste ständigt utforskas och omformuleras, säger grundaren Aleksander Motturi i ett pressmeddelande.

Under året utvidgas programmet i samarbeten med bland andra Intonal Festival, Malmö Live och Fasching i Stockholm. Programmet släpps under kommande månader i takt med att restriktionerna förväntas att hävas. 

Idag, onsdag 19 januari, släpps de sista earlybird-passen som gäller hela festivalhelgen i Göteborg. Samma dag finns biljetter till några av alla enskilda konserter som kryddar programmet under jubileumsårets alla månader. För mer info och biljetter, besök festivalens hemsida.

Bland vårens klara bokningar finns Londonbaserade K.O.G. (som ersätter Onipa) 9 april, Mabe Fratti (Mexico City) på Skeppet GBG 16 april, Gordan (Belgrad) som de även presenterar på Intonal Festival 22 april och AySay (Köpenhamn) på Oceanen 14 maj. Dessutom är Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band (Accra) klara för spelningar i höst (14 och 15 oktober). 

LÄS OCKSÅ: De sista akterna till Hemma Hos presenteras


ANNONCE