Nyhet

Anklagades för kulturell appropriering – tvingades avbryta konsert

Lauwarms frontman, Dominik Plumettaz, säger "vi kommer att fortsätta gör vår grej".

Det schweiziska bandet Lauwarm spelar en blandning av reggae, indie och pop och består av fem vita medlemmar där vissa har dreadlocks. När de spelade i Berns Brasserie lorraine den 18 juli anklagade vissa i publiken dem för kulturell appropriering, och arrangören valde att gå in och avbryta spelningen när konsertbesökare ska ha förmedlat att de kände "obehag med situationen", detta skriver Kulturnyheterna.

Kulturell appropriering syftar på att en person som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur på ett respektlöst sätt. I detta fall rörde kritiken sig om att bandmedlemmar bar dreadlocks och spelade musik med rötterna i Jamaica, utan att bandmedlemmarna själva har fått uppleva rasism eller kolonialism. 

Arrangören har i ett uttalande bett om ursäkt till publiken för "kunskapsluckor" medan sångaren Dominik Plumettaz tillbakavisar anklagelserna om kulturell appropriering.

– Vi har diskuterat det som hände inom bandet och vi kommer att fortsätta gör vår grej. Enligt oss är det en positiv sak att ta element från andra kulturer, det är något som sammanför människor. Vi vill fortsätta sprida positivitet, säger han till Kulturnyheterna.

Han anser istället att folk som har problem med bandets utseende och musik ska ta kontakt för en diskussion.

Nedan kan du se en musikvideo till låten S' Problem:

LÄS OCKSÅ: Övergreppsanklagelserna mot Bob Dylan läggs nerANNONCE