Nyhet

David & The Citizens återförenas för en kväll

Bandet kommer att stå på scen igen på Malmöfestivalen lördagen den 13 augusti.

Magnus Bjerkert som driver skivbolaget Adrian Recordings var med i David & The Citizens på tiden det begav sig när debutalbumet släpptes 2002. Han spelade trumpet, orgel, piano och gitarr och han minns tillbaka till när bandet spelade i Groove-tältet på Arvikafestivalen.

"Det var så allt startade med mitt skivbolag, Adrian Recordings, som blev mitt liv. Inget band på Adrian har påverkat mig så mycket. Givetvis bland annat för att jag var medlem i bandet, men inte bara därför. Då, som just nu, satt jag och dubbeljobbade med skivbolaget och gav ut våra skivor. Inte mycket har ändrats, men sedan 2007 efter att vi precis spelat in våran sista platta och skulle storsatsa, tog en längre tids inre stridigheter ut sin rätt och bandet splittrades, det var bland det svåraste vi alla varit med om."

Frontmannen David Fridlund flyttade till USA där han har bott sedan dess.

"Vi har inte pratat med varandra sedan dess. Men i år är det 20 år sedan vårt debutalbum For All Happy Endings kom ut och jag har börjat fundera på den tiden som vi verkade i. Det känns som en helt egen och annan era av svenskt musikliv, som inte finns kvar. En era där relativt små indie, DIY-band kunde turnera runt, inte bara i hela Sverige utan också ut i Europa. Vi gjorde allt själva. Vi var ett gäng band där. David & The Citizens, Hell On Wheels, The Concretes, The Perishers, Isolation Years, First Floor Power med fler liksom hängde ihop och bildade en scen som var nationellt förankrat snarare än vid någon specifik stad."

Han säger att många tankar har gått genom huvudet om hur det kunde bli så att de föll ifrån varandra. Samtidigt har stoltheten han känner över deras skivor och vad de åstadkom bara växt med tiden.

"Så när jag under pandemin och en uppslitande skilsmässa bara bestämde mig för att kontakta David, min bästa kompis, som jag inte snackat med sedan 2007, blev det början på vad jag tror kan bli ett bättre avslut på historien om David & The Citizens. David och jag bestämde att vi skulle ge ut lite av vårt gamla material på vinyl. De två först EP-skivorna är redan släppta och 26 augusti släpps vårat debutalbum för första gången på vinyl".

Det visade sig att David hade planerat en resa till Sverige, för första gången sedan han flyttade.
"Plötsligt får jag ett meddelande från våran gamla bokare Jesper Kumberg, som är den enda som haft kontakt med David under alla år, och han undrar om vi skulle kunna tänka oss att göra en sista spelning tillsammans när David är i Sverige. Vi sonderade, fick Malmöfestivalen på kroken och den 13 augusti verkar det som att vi, i originaluppsättning, står på Gustafscenen på Malmöfestivalen för första gången sedan, jag vet inte vilken som var våran sista spelning, det kan ha varit i London någon gång 2007 kanske."

Det är nu bekräftat att David & The Citizens kommer att stå på scen igen på Malmöfestivalen lördagen den 13 augusti, 17.30 på Gustafscenen.

"Det blir en hitkavalkad av de låtar som var mest populära", säger David Fridlund till Sydsvenskan.

LÄS OCKSÅ: Pulp återförenas – ger konserter 2023
ANNONCE