Nyhet

Rage Against The Machine gav första konserten på 11 år

Det återuppståndna bandet kommer till Europa i augusti.

Under lördagskvällen den 9 juli gav Zack De La Rocha, Tom Morello och resten av Rage Against The Machine sin första konsert på elva år. Den ägde rum i Wisconsin, USA, och enligt bland annat Rolling Stone var det en triumfartad comeback. Konserten innehöll klassiker som Bombtrack, Killing In The Name och Bullet In The Head samt en tolkning av Bruce Springsteens The Ghost Of Tom Joad. Konserten refererade också till den globala flyktingkrisen och att aborträtten är hotad i USA. Public Service Announcement Tour var planerad att starta 2020, men sköts upp på grund av pandemin. Nästa månad landar Rage Against The Machine i Europa där de bland annat ger konserter i Skottland, England, Tyskland, Frankrike och Spanien.


Och det verkar som att europeiska fans har något att se fram emot. "Rage bevisar att de inte behöver nya låtar för att tala till just detta ögonblick i amerikansk historia", skrev Rolling Stone i sin recension.

Konserten inleddes med Bombtrack och avslutades med Killing In The Name, båda från bandets självbetitlade debutalbum från 1992. Bandet som är känt för sin samhällskritik sa ingenting från scenen utan lät istället låtarna tala – kompletterat med storbildsskärmar med foton, text och videofilmer.

Bland annat stod det "Abort the Supreme Court", en hänvisning till USA:s högsta domstols beslut att låta enskilda stater bestämma om rätten till abort. Under konserten visades även en lista över de ekonomiska kostnaderna för att förbjuda abort, samt en serie bilder på temat polisvåld och flyktingkrisen. På storbildsskärmen såg man bland annat en gripen person omringad av beväpnade poliser och en helikopter över en grupp flyktingar.


LÄS OCKSÅ: Bob Dylan ger två konserter i Sverige

 

 


ANNONCE