Nyhet

Tusse tolkar Taube – för att uppmärksamma krisen i Ukraina

Läget i Ukraina är fortsatt ansträngt. UNHCR:s ambassadör, Tusse, riktar nytt ljus på kriget med en Evert Taube-cover.

Rysslands invasion av Ukraina har resulterat i den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. För att sprida uppmärksamhet kring frågan, och samla in pengar, har det nu skapats en kampanj där Tusse släpper en nyinspelning av Evert Taubes Brevet Från Lillan.

Tusse är musiker, Mello-vinnare, Idol-vinnare och Sveriges UNHCR-ambassadör. I sin barndom var han på flykt och tillbringade tre år i flyktingläger i Uganda. 

– Taubes originalversion handlar ju om ett barn som skriver ett brev till sin far, och önskar att pappan ska komma hem till sommaren. Men att göra en version i den tiden vi lever i, med allt som händer både i Ukraina, Jemen och Afghanistan, där familjer splittras och barn skiljs från sina föräldrar, ger den en helt annan mening. Och att få göra den till förmån för Sverige för UNHCR, som hjälper människor på flykt i hela världen, är inget annat än en förmån, säger Tusse i ett pressmeddelande.


Kampanjen som han medverkar i är tänkt att sprida medvetenhet kring situationen för människor på flykt och samla in pengar till UNHCR:s arbete. Kampanjen har sin utgångspunkt i den situation som många ukrainare idag befinner sig i. Över 14 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. 90 procent av de som flytt landet är kvinnor och barn. Kvar i Ukraina är många män i stridsför ålder.

Tusse kom till Sverige som åttaåring och lyckades nå semifinalen i Talang 2018. Genombrott fick han när han vann Idol 2019 och släppte vinnarlåten Rain. Med sin vinst i Melodifestivalen 2021 med låten Voices blev han den hittills enda artist i Sverige som vunnit både Idol och Melodifestivalen.

LÄS OCKSÅ: Way Out West släpper 17 nya akter – fokus på elektronisk musik

ANNONCE