Nyhet

Vaginakonst på Roskilde kunde ha censurerats – besökare satte stopp

Roskildefestivalen förberedde sig på starka reaktioner.

Carolina Falkholt skapade ett konstverk som är åtta meter högt och ställdes ut som en målning på Roskildefestivalen. Vulvan som utgör konstverket innehåller även en text om hennes egen erfarenhet av övergrepp. Arrangörer till festivalen såg en risk i att konstverket skulle väcka starka reaktioner och hade förberett ett skynke med avsikt att täcka konstverket om reaktionerna blev för många.

En besökare på festivalen, Rosa Lund, som också är en dansk riksdagspolitiker för Enhetslistan, kom att riva ner skynket. Enligt Sveriges Radio sa hon till Dansk radio att det är respektlöst att censurera en berättelse om våldtäkt.

När skynket inte längre fanns att tillgå för festivalen sattes det istället upp varningsskyltar. Till Sveriges Radio säger arrangören att man gjorde detta för att förhindra riva upp gamla sår hos offer för sexuella övergrepp.

Arrangörerna till Roskilde var beställare av konstverket där konstnären i texten av målningen valde att berätta hur hon som 17-åring var med om ett övergrepp på festivalen. 

Carolina Falkholt är en svensk konstnär och graffitimålare som tidigare har förklarat att hon vill visa på kvinnlig sexuell makt genom sina konstverk som ofta leder till debatt.  

LÄS OCKSÅ: Härdsmälta på Roskildes största scen

 


ANNONCE