Nyhet

Carolina Falkholt skapar muralmålning till minne av Robert ”Strängen” Dahlqvist

Arbetet med verket, som kommer att uppföras i staden där han växte upp, inleds redan i veckan.

Gitarristen, soloartisten och före detta Hellacopters-medlemmen Robert "Strängen" Dahlqvist gick bort i februari 2017.

Nu meddelas att konstnären Carolina Falkholt kommer att skapa en muralmålning till hyllning av artisten. Målningen kommer att uppföras på Gyldenlövehuset i hörnan av Drottninggatan och Lagerbergsgatan i centrala Uddevalla, staden där Dahlqvist växte upp.

– Robert uträttade så mycket för svensk rockmusik under sin levnad och det är många i Uddevalla som vill hylla hans gärning, säger kultursamordnare Carl Casimir i ett pressmeddelande.


Verket kommer att bestå av händer som med teckenspråk formar namnet Strängen, och husgaveln där det kommer att uppföras vetter åt norra kyrkogården där Robert Dahlqvist ligger begravd.

Idén till en hyllningsmålning dök upp något år efter Dahlqvists bortgång. Uddevalla kommun arrangerade då en tävling där tre konstnärer lämnade in sina skisser och Roberts mamma Birgitta Dahlqvist, som var en del av juryn, valde motiv.

– Muralmålningen är både en hyllning till Robert Dahlqvist och ett exempel på konst i det offentliga rummet. Uddevalla är ju en stad som tidigt främjar graffiti som konstart. År 2004 kom beslutet i vårt kommunfullmäktige om att acceptera graffiti som en konstform och att upplåta särskilda platser för målning, berättar Carl Casimir vidare i pressmeddelandet.


I meddelandet framgår också att Uddevallas kultur- och fritidsnämnd behandlade ett konstprogram för muralmålningar redan 2019, där målningen av Strängen skulle vara först ut. På grund av problem med bygglov och pandemi sköts projektet på framtiden, men sätts nu i verket.

Arbetet med målningen startar torsdagen den 15 september och beräknas pågå cirka en vecka. Den officiella invigningen sker under september eller oktober.

LÄS OCKSÅ: IRLÄNDSKA REGERINGEN GÖR UTBETALNINGAR TILL KONSTNÄRER EFTER PANDEMIN


ANNONCE