Nyhet

Jojk förbjöds inför samisk försoningsgudstjänst – nu backar Svenska kyrkan

Efter att först ha stoppat jojk i kyrkan jobbar nu samiska rådet för att istället ändra beslutet.

Den 23 oktober hålls en gudstjänst i Luleå Domkyrka som en av flera försoningsgester från Svenska kyrkan för att be om ursäkt för de övergrepp som samerna blivit utsatta för.

Men när renskötaren och samiska artisten Jörgen Stenberg som ursprungligen skulle framföra sånger på umesamiska istället föreslog en jojk, sa Svenska kyrkan nej, enligt Norrbottens-kuriren. Beslutet kom som en chock för Stenberg.

– Förbannandet och förbjudandet av jojken är en del av kyrkans historia och det som man ber om ursäkt för, säger han till SVT Nyheter.

Beslutet grundades på en rekommendation från Svenska kyrkans samiska råd, som uppges tagit hänsyn till nordsamiska laestadianska (en luthersk inomkyrklig väckelserörelse med störst utbredning i Finland) uppfattningar om att jojken inte hör hemma i kyrkan.

I ett mejl till SVT skrev Ärkebiskopens kaplan Fredrik Lidé att de i arbetet med gudstjänsten valt att ”istället ta vara på annan samisk sång och musik, med önskan att visa respekt för att det bland samer finns olika förhållningssätt till jojk i kyrkorummet”.

Jörgen Stenberg säger till SVT att han anser att beslutet är en del av fortsatta övergrepp genom historien, och menar att ”institutioner som kyrkan har ett ansvar att visa vägen.”

Men när Kulturnyheterna når Samiska rådets ordförande Erik-Oscar Oscarsson, visar det sig att de kommer att ompröva beslutet. Han säger att beslutet togs av ett tidigare råd och att det nya kommer att arbeta för jojken ska få vara med under gudstjänsten.

– Inom de västlaestadianska kretsarna längst uppe i norr finns det en syndastämpel på jojken. Det kanske var så att förra rådet lyssnade in dem lite för mycket, säger han till SVT, och meddelar att ett nytt beslut kommer fattas i veckan.

LÄS OCKSÅ: Billie Eilish producerar dokumentär om klimatförändringar – Sofia Jannok medverkar

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE