Nyhet

Kultbandet Pipex gör sin första spelning någonsin

Den utsålda spelningen på Olstorps festplats satte publikrekord.

Med albumtitlar som Raketer & Grillkôrv och I Fläsket På Anette har Tidaholmsbördiga Pipex sedan de släppte sina första låtar för 17 år sedan, idag uppnått kultstatus och lyssnats på över 15 miljoner gånger på Spotify.

Under midsommardagen spelade duon live för första gången, på Olstorps festplats mellan Töreboda och Skövde, skriver GP. Den utsålda konserten, med publikrekord på 3 700 personer, besöktes av fans i Pipex-tröjor som också kunde få vedträn signerade. Trots det stora antalet lyssnare har det dröjt innan duon bestämde sig för att stå på scen.

– Vi är inte något band. Vi är två personer. Här har vi ett kompband som är snabba på att lära sig och det är vanligt folk, raggare och bönder som är här. Olstorp kändes perfekt för första spelningen, säger ena medlemmen Kristian Gustafsson till GP.

Vidare berättar duon Kristian ”Dillåke” Gustafsson och Sören-Jörgen att Pipex började som ett projekt på bakfyllan, där de skrev skämttexter inspirerade av lokalkändisar och Tidaholms-trakten i stort. De första CD-skivorna såldes i en lokal korvkiosk och när de upptäckte att musiken spreds på nätet laddade de själva upp låtarna på YouTube och Spotify.

Enligt deras egen beskrivning spelar Pipex ”kalsångpop” och texternas innehåll för tankarna till könsrockare som Onkel Konkel och Eddie Meduza. I refrängen till den mest spelade låten på Spotify Fest I Holma sjungs textraderna:

”För det är knullefest på kåken varje helg. Olsson klappar takten med en frusen älg. Ja, där ligger alla käringer på hög. Hoppas att jag aldrig blir en bög”.

Ena halvan av duon, Sören-Jörgen, säger till GP att han förstår varför lyssnare kan uppleva texten som homofobisk, men menar att han själv vet att det inte är så.

– Jag är inte homofob. Jag har homosexuella vänner och har inga problem med det. Hade man spelat in den här låten i dag så hade man kanske inte sjungit på det viset. Men på den tiden för snart 20 år sedan så var det ingen som reagerade på det. På gott och ont.

Kristian ”Dillåke” Gustafsson fyller i:

– Man får lyssna på helheten och då fattar man att det bara är ett skoj.

I ett video från konserten hörs publiken skråla med i låten Stycka En Käring, och efter sista låten meddelar Pipex att konserten är slut eftersom Sören-Jörgen har tvättid att passa.

Se klipp från konserten här:

LÄS OCKSÅ: Fick panikångest – genomförde spelning på toalett bakom scenen

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE