Nyhet

Malmöfestivalens tredje släpp bjuder på postpunk, hiphop och pop

Malmöfestivalen äger rum mellan 12-19 augusti och i årets tredje artistsläpp presenteras bland annat Timbuktu & Damn!, Frida Hyvönen, Cleo, Lena Chamamyan, Reeperbahn feat. Moto Boy och Albin Lee Meldau.

Det är mindre än två månader kvar till årets Malmöfestival och idag släpps 14 nya artister, enligt ett pressmeddelande.

Albin Lee Meldau fick svenska folkets uppmärksamhet 2018 efter att han deltog i Så Mycket Bättre. Sedan dess har han genomfört utsålda turnéer, hörts i radio och släppt flera uppskattade album. 2021 släppte han EP:n Epistlar, med vinkningar till bland annat Bellman och Taube. ”Epistlar är kanske inget mästerprov, men en väldigt trevlig och behaglig stilövning väl värd att ta till sig.”, skrev GAFFAs Janne Hallman om skivan. Hela recensionen kan du läsa här.

Arre! Arre! förenar 90-talets Riot grrrl-scen med inslag av postpunk och 60-talspop. Albumet Tell Me All About Them belönades med P3 Guld i kategorin årets rock/metal 2020, och våren 2022 kom uppföljaren We Ride The Universe som också blir gruppens sista. I samband med släppet meddelade Arre! Arre! att de lägger ner och gör sina sista live-spelningar i sommar, med Malmöfestivalen som ett av stoppen.


Cleo drev tillsammans med Vanessa Marko kultur- och musiknätverket Femtastic, som uppmuntrade kvinnliga skapare att ta plats. Tillsammans stod de även bakom FATTA-kampanjen som lyfte frågan om en förändrad syn på sexualitet, våldtäkt och samförstånd. I år släppte hon sitt första fullängdsalbum Missaoui och på nya singeln Tjejerna Tjejerna Tjejerna manifesterar hon kvinnors kraft och frihet. Som artist har Cleo prisats på både Manifestgalan och Kingsizegalan.

Folkpopbandet Crying Day Care Choir släppte albumet Wilting Rooting Blooming 2018, där de förenar influenser från artister som Fleet Foxes och Mumford & Sons. De har också samarbetat med artister som Maxida Märak och Slowface och utforskat influenser som indie och hiphop. Sitt senaste album An Evening At The Choir’s släppte gruppen 2021 och kommer i år till Gustavscenen där de spelar den 16 augusti.

Dur-Dur Band dök upp på klubbscenen i Somalias huvudstad Mogadishu under 1980-talet och var husband på det legendariska hotellet Juba Hotel. Efter att ha upplösts i början av 90-talet, fick gruppens musik ett uppsving under 2010-talet, när skivbolag som Analog Africa och Awesome Tapes åter gav ut deras musik. De har sedan dess turnerat i Europa och mötts av jublande publik och kritiker, för sin jazz och pulserande disko. GAFFAs recensent Janne Hallman gav Dur-Dur Band fem av sex stjärnor när de spelade på Selamfestivalen 2018.


Familjen släppte dunderhiten Det Snurrar I Min Skalle 2007. Sedan dess har Johan Tommy Karlsson, som han egentligen heter, släppt ett antal album och deltagit i 2014 års upplaga av Så Mycket Bättre. Singeln Malmö Stad hördes i SVT:s omtalade serie Tunna Blå Linjen och till Malmöfestivalen tar Johan T Karlsson med sig kollegan Andreas Tilliander och trummisen Per Nordmark på scenen.

Frida Hyvönen ger en unik spelning på Malmöfestivalens kulturscen Manegen. Mellansnack och berättande kommer att ta plats, tillsammans med sånger från album som Kvinnor Och Barn och senaste skivan Dream Of Independence, som fick full pott av GAFFAs Jonas Appelqvist och beskrevs som ett guldkorn, ett album som ”återigen befäster Frida Hyvönen som en av Sveriges finaste låtskrivare.”

Popkvartetten Hater har turnerat intensivt i Europa och spelat på festivaler som End Of The Road, Eurosonic och Roskilde. 2018 spelade de på musikmässan SXSW vilket uppmärksammades av den amerikanska public service-radiobolaget NPR. I år släppte gruppen albumet Sincere, där spretiga gitarrer, melodier och långsamt groove lyfts fram av sångaren Caroline Landahls.


Syriska Lena Chamamyan förenar traditionella stilar från arabvärlden och Armenien med västerländsk klassisk musik. Under karriären har hon släppt ett antal album som rör sig mellan jazz, syrisk folkmusik och samtida världsmusik. Hon har också blivit något av en symbol för självständiga kvinnliga artister från Mellanöstern, och nu kommer hon till Malmöfestivalen med ett stort band.

Nicole Sabouné släppte sin albumdebut Must Exist 2014, med uppföljaren Miman året efter. Det sistnämnda utsågs till årets bästa album av Fredrik Strage, och när Sabouné framträdde på Popaganda förra året kammade hon hem toppbetyg av GAFFAs Ida Bongs Olsson. Hennes senaste album Attachment Theory bjuder på en varm, analog ljudbild och spelades in tillsammans med Jenny Wilson. Den 14 augusti står hon på Gustavscenen i Malmö.

Pidde P är inte bara en flitig liverartist utan ingår även i en rörelsesatsning i skolan som pågår i Sverige. Projektet vill förebygga att barn och unga blir stillasittande i syfte att förbättra folkhälsan och skolresultaten. Pidde P har blivit en barnfavorit med låtar som PadelmiTikTok och Kickar Du Så Flippar Jag, och när han framträder på Dansbanan kan man räkna med dans.


Reeperbahn slår sig ihop med Oskar Humlebo Motoboy för att blåsa liv i Olle Ljungströms låtar. Ljungström inledde sin karriär som sångare och gitarrist i Reeperbahn och hann mellan 1979 och 1983 släppa en rad inflytelserika album. I augusti 2021 släppte gruppen den första nya musiken sedan Intriger från ’83, i form av låten Vi Som Älskade Dig Så, som en hyllning till Ljungström som skulle fyllt 60 samma år.

Timbuktu & Damn! gjorde sin första spelning ihop 2002 och firar därmed 20-årsjubileum i år. Med Timbuktus senaste album Du Gamla Du Nya i ryggen, kommer de att leverera stadig hiphop och funk på Malmöfestivalen som de besökt flera gånger tidigare. Timbuktu kammade dessutom hem ett av årets GAFFA-Priser, i kategorin “Årets Hiphop/R&B”. I en intervju med GAFFAs Simone Svensson tackade Jason Diakité läsarna med att säga: ”Det är extra roligt när det är publikröstat, för att det bevisar att det har landat i någons öron på ett bra sätt, vilket är det man hoppas mest på när man gör en skiva eller skriver låtar.”

Östblocket är ett tiomannaband som bygger på flera olika musikstilar från Östeuropa. Deras musik har kallts för svensk balkanmusik, och med blås, klezmer, folk och rock kommer musikkollektivet att leverera ös på Gustavscenen i Malmö den 19 augusi.


Den svenska pianisten Tilda Björnberg slår sig ihop med amerikanska gitarristen Jon Lipscomb på Gatuscenen den 12 augusti. Där kommer man att kunna få höra frijazz från duon som strålar samman i ett unikt musikaliskt möte.

Som bidrag i rapgenren kommer kubanska Reyna Mercedes Hernández Sandoval (La Reyna) och Yadira Pintado Lazcano (La Real) under namnet La Reyna Y La Real att framföra beats på Gatuscenen tillsammans med Yaimi Karell Lay på djembetrumma. Gruppen startade 2012 med målet att lyfta fram kvinnliga rappare i en mansdominerad hiphop-genre.

Ida Meidell Blylod och Johan Hedin kommer att framföra folkmusik på barockviolin och nyckelharpa, under namnet Hedin & Meidell. Musiken har anor så långt bak som från 1700-talet och sträcker sig hela vägen in i nutiden.


Stora Blå Syd är en daglig verksamhet inom LSS, baserad i Lund. Under lunchkonserten på Gatuscenen den 16 augusti kommer verksamhetens artister att framföra både egenskrivet material och covers. Några av artisterna som verkar är: Wander Leo, Dennis Queen, E-Z Money och Emanuel Larsson.

För den som gillar klassiska låtar av Siw Malmkvist och Lasse Berghagen kommer Pontus Stenkvist och Maria Stille att bjuda på en konsert som kan beskrivas som en blandning mellan ”Så ska det låta” och ”Skivor till kaffet”, där låtar av de svenska veteranerna framförs. Konserten är en del av ett program framtaget i samarbete med Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad.

Simona Abdallah har hyllats som en normbrytande musiker och den första kvinnliga slagverkaren med arabisk bakgrund. Abdallah är palestinsk-dansk och spelar på slagverksinstrumentet darbuka, som traditionellt sett bara spelas av män. Den 18 augusti kan du se henne på Gatuscenen.


Malmöbaserade Yasmine El Baramawy är från Egypten och kommer den 19 augusti att framföra stycket Bastet på Gatuscenen under Malmöfestivalen. Hon utgår från stränginstrumentet oud och unika sound med abstrakta ljud, slagverk, en synthesizer och sång utlovas.

LÄS OCKSÅ: Foo Fighters avslöjar de första gästartisterna till Taylor Hawkins hyllningskonserter

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE