Nyhet

Festivaler planerar för väskförbud: "Självklart en utmaning"

Festivalsäsongen är igång, och i takt med den – även den svenska sommaren. Ostadigt väder och väskförbud är något som arrangörer nu tampas med, men inte alla.

Way Out West väntar fortfarande på polisens tillstånd, men förbereder sig för att väskförbudet kommer att gälla under festivalen i augusti, rapporterar Dagens Nyheter.

"Detta är självklart en utmaning då Way Out West primärt är ett evenemang som sker utomhus, där olika väderlek kan råda på en och samma dag. Naturligtvis är det inte ultimat för utomhusevenemang, men det är bara att gilla läget", skriver Filip Hiltmann, kommunikationsansvarig på arrangören Luger, i ett mejl till tidningen.

Väskförbudet infördes i höstas på grund av det höjda terrorhotet mot Sverige. Förbudet gäller vid "större arrangemang", men det är oklart hur det påverkar sommarens festivaler där besökare ofta vill ta med regnkläder.


Vissa evenemang, som Dansbandsveckan i Malung, har fått undantag där mindre väskor tillåts om de genomsöks vid entrén.

Artistturnén Diggiloo och Malmöfestivalen hoppas också på undantag. Ett väskförbud skulle bli näst intill omöjligt att genomföra på allmän plats, menar Malmö stad.

Rosendal Garden Party, som äger rum i helgen i Stockholm, har inte fått undantag för väskförbudet. Johanna Beckman, innehållsansvarig, föreslår att besökare använder jackor eller hoodies med fickor för de nödvändigaste sakerna.


– Så kan man knyta den runt ryggen eller midjan om det blir för varmt, säger hon till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Festivaler delar ut gratis mensskydd – efter kritik mot väskförbud

ANNONCE