Nyhet

Många ungdomar sjuka efter festivalen – "Man tillhör en minoritet om man är frisk just nu"

Mellan 3-5 juni gick festivalen Brännbollsyran av stapeln i Umeå, med dragplåster som Macklemore, Tiësto, Veronica Maggio, Hov1 och Molly Sandén.

Nu rapporterar Västerbottens-Kuriren att ett stort utbrott av influensa har drabbat många ungdomar som deltog på festivalen.

– Man tillhör en minoritet om man är frisk just nu. Det är som att varenda person är sjuk, och det har blivit ganska allmänt accepterat att det var på yran det började, säger 19-åriga Joel Stenlund till VK.

Enligt tidningen har utbrottet uppmärksammats och delats bland ungdomar på bland annat TikTok, där det fått namnet ”yransjukan”. Symptomen uppges vara förkylningsliknande, med hosta och feber.


– Det är flera som har sökt för feber och hosta och de har fått bekräftad influensa typ A, säger Nino Bracin, chefsläkare i Region Västerbotten till VK.

Enligt Bracin beror spridningen på att få har drabbats av influensa under pandemin, men också för att relativt få vaccinerat sig mot influensa eftersom man istället vaccinerat mot covid-19. Han menar också att immuniteten mot influensa är sämre nu.

– Håll er hemma om ni är sjuka, avslutar han.


LÄS OCKSÅ: Woodstockeboda släpper två nya artister

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE