Nyhet

Musikförläggarna tar ställning i frågan om verk och person

Beslutet är ”en av flera åtgärder i arbetet för en trygg, jämlik och inkluderande musikindustri.”

Branschorganisationen Musikförläggarna bildades 1928. År 2003 instiftade de en prisgala för att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare med ”Musikförläggarnas Pris”.

Nu har Musikförläggarna beslutat att inte skilja på verk och person. Priset kommer ”från och med i år inte att delas ut till upphovspersoner som är förövare eller gärningspersoner”, framgår enligt ett pressmeddelande.

Frågan om att skilja på verk och person har diskuterats mycket i musikbranschen de senaste åren. Ett av de mer uppmärksammade exemplen är då rapartisten Yasin vann priser på både Grammis och P3 Guld samtidigt som han satt häktad i början av 2021.


Musikförläggarna uppger att deras beslut är ”en av flera åtgärder i arbetet för en trygg, jämlik och inkluderande musikindustri.”

– Musikförläggarnas Pris handlar om att synliggöra de som har skapat musiken. Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld. Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna i pressmeddelandet.

Förslaget som diskuteras berör upphovspersoner som befinner sig i en rättsprocess eller avtjänar ett straff under utgivningsperioden, definierat som ett år tillbaka från nomineringstillfället. Tidigare års pristagare riskerar inte att bli av med sitt pris och upphovspersoner som avtjänat ett straff har fortfarande möjlighet att ta emot priset, förklarar Mangert i en intervju med DN.


Prisutdelningen sker i november i år, och i kategorierna ”Årets kompositör”, ”Årets textförfattare”, ”Årets låt”, ”Årets internationella framgång” och ”Årets genombrott” väljs nominerade och vinnare av en jury med musikskapare, förlagsanställda och musikjournalister.

I kategorierna ”Årets konstmusikpris - stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris - mindre ensemble/kammarmusik” utser en specialjury vinnarna tillsammans med Sveriges Radio P2. Hederspriset ”Årets mest spelade låt” delas ut i samarbete med STIM, enligt Musikförläggarnas hemsida.

Tillsammans med externa jurister och experter håller Musikförläggarna nu på att ta fram nya riktlinjer för priset. Enligt pressmeddelandet samlas synpunkter in från medlemmar och branschkollegor ”för att säkerställa att inga viktiga perspektiv missas i de avvägningar och gränsdragningar som kommer att göras”. Det kommer också att hållas ett panelsamtal i Almedalen den 4 juli där frågan diskuteras.


LÄS OCKSÅ: Över tusen bötfällda för störande musik

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE