Nyhet

Över tusen bötfällda för störande musik

Polisen vill se högre straffbelopp för de som spelar för hög musik.

Sedan den 1 juli 2021 kan polisen utfärda ordningsböter på plats till personer som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. Tidigare har böter för förargelseväckande beteende bara kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, vilket alltså utvidgades för cirka ett år sedan. Boten för störande hög musik är i dagsläget 1000 kronor, enligt polisens hemsida.

Enligt P3 Musiknyheter har över 1100 personer hittills behövt betala böter för att de spelat för hög eller störande musik. De skriver också att polisen menar att böter inte räcker för att åtgärda problemet.

Jonas Wendel är polis i Arvika, en av kommunerna där problemet är som störst. Han tycker att det behövs ett högre straffbelopp och att upprepade böter skulle kunna leda till att körkortet dras in under en period.

– Det hade kunnat bli en morot att avhålla sig från hög musik, för körkortet är man rädd om, säger han till P3 Musiknyheter.

Enligt Hem & Hyra sticker polisens region Bergslagen ut mest i statistiken, där Dalarna, Värmland och Örebro står för mer än hälften av alla böter. Det beror delvis på polisens intensiva arbete med problemet i regionen, men också på att det finns en stark motorkultur där, skriver tidningen.

LÄS OCKSÅ: Jojk förbjöds inför samisk försoningsgudstjänst – nu backar Svenska kyrkan

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE