Nyhet

5 intressanta fakta om Exile On Main St. som firar 50 år

GAFFA.se – allt om musik

Exile On Main St. räknas av många som den sista klassikern The Rolling Stones mäktade med. Skivan spelades in i Frankrike, kom ut 1972 och tog direkt över Billboards förstaplats. Idag firar albumet 50 år och därför har vi valt att belysa fem fakta du kanske inte kände till om inspelningarna av skivan.

1. Nazistiskt huvudkontor

Inspelningarna skedde i en herrgård i orten Nellcôte nära Nice på den franska rivieran. Gitarristen Keith Richards hyrde stället ihop med sin flickvän, den italienska fotomodellen och skådespelerskan Anita Pallenberg, men herrgården bar på en mörk historia. Under den nazistiska ockupationen av Frankrike cirka 30 år tidigare, i början av 1940-talet, användes den som huvudkontor för den lokala Gestapo. Ett tecken på detta kunde man se i form av svastikas som dekorerade golvventilerna.

2. Brinnande säng kunde blivit döden

Keith Richards hade varit med om en gokartolycka i Cannes året innan albumet gavs ut, våren 1971. Detta gjorde att han fick morfin för att lindra smärtan, vilket han snart ersatte med heroin. Det sistnämnda höll på att bli hans död när han inte alltid var så närvarande på grund av drogen. En gång somnade han med en tänd cigarett i handen och vaknade på en brinnande bädd. Men vi vet ju vid det här laget att han kommer överleva oss alla. 

3. Hot om fängelse

The Rolling Stones skulle eventuellt kunna ha upplösts redan innan Exile On Main St. släpptes, enligt frontmannen Mick Jagger. Detta på grund av skattekraven i hemlandet som kunde ha skickat bandmedlemmarna i fängelse, men istället drev dem på skatteflykt till Frankrike. I exil på rivieran började inspelningarna av mästerverket och bandet tuffar på än idag, även om trummisen Charlie Watts tragiskt nog gick borta förra året.

4. Stal el till förstärkarna

Det var inte bara hemlandet som fick se uteblivna stålar, utan bandet kom även på att man kunde stjäla elektricitet till herrgården genom att koppla upp sig mot den franska järnvägen som låg rakt över gatan. Så med andra ord får man tacka Frankrike och det franska folket för elen till förstärkarna och all annan inspelningsutrustning som möjliggjorde mästerverket. Även om tjänsten gjordes utan deras vetskap. 

5. Fick betala tillbaka i stulna instrument

Ett stort flöde av droger och kändisar gjorde herrgården till ett ställe som även kriminella sökte sig till. Därför försvann snart också några av Keith Richards gitarrer och en bas tillhörande Bill Wyman. Det sägs att instrumenten togs som betalning för droger som hade levererats där betalningen uteblev. Så ännu en gång blir lärdomen den klassiska "som man bäddar får man ligga". Helst ska bädden inte brinna när man bäddar den bara.

LÄS OCKSÅ: Kvinna födde barn under Metallica-konsert

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE