Nyhet

Arrangör i fängelse efter skandalfestival – nu släpps han i förtid

Amerikanen Billy McFarland, mannen bakom den skandalomsusade Fyre Festival, dömdes till fängelse då han förfalskade dokument gällande festivalen.

McFarland greps 2017 misstänkt för bedrägeri efter en FBI-utredning av hans företag Fyre Media, men fanns oskyldig och släpptes mot borgen. Sedan framkom nya uppgifter där McFarland erkände sig skyldig till två fall av bedrägeri. McFarland ska ha presenterat falska dokument för investerare i festivalen, och på så vis fått ihop över 26 miljoner dollar till sitt företag och festivalen som slutade i en katastrof. Han riskerade sammanlagt upp till 40 års fängelse men den slutgiltiga domen slutade på sex år.

Fyre Festival hölls på ön Exuma Cays på Bahamas med rapparen Ja Rule som medarrangör. Och såldes in som en exklusiv ”once in a life time”-upplevelse med mat på Michelin-nivå, lyxiga boenden och uppträdanden av artister som Blink-182Lil’ YachtyRae SremmurdMigosDisclosure och Major Lazer. Priset på biljetterna utlovade också lyx, då de kostade mellan 450 till 49 000 dollar, vilket motsvarar cirka 4 500 till 485 000 svenska kronor.

Men festivalbesökarna möttes istället av en ”katastrofzon” som några av besökarna beskrev det, med halvfärdiga tält – den typ av tält som används vid krig och miljökatastrofer, högar av sopor och inget mer än några deppiga ostmackor att äta. När rapporter från ön började komma ställde också flera av banden in sina konserter och kaos uppstod när besökarna försökte ta sig hem igen.


Bahamas turistbyrå gick efter det ut med en offentlig ursäkt där man la ansvaret på arrangörerna och hoppades att gästerna ändå ville besöka Bahamas igen, så de kunde få ett bättre intryck av ögruppen.

Nu har festivalgrundaren Billy McFarland släppts i förtid från fängelset i Milan, Michigan, enligt TMZ. Helt fri blir han dock inte förrän den 30 augusti då han i nuläget befinner sig på ett så kallat "halfway house", ett ställe som är tänkt att fungera som en utslussning för tidigare fångar till att bli goda medborgare i samhället igen.

LÄS OCKSÅ: Minifestival arrangeras för att fira Paul McCartneys 80-årsdag

ANNONCE