Nyhet

Flera amerikanska artister skriver under protest mot abortlag

Flera amerikanska artister, skådespelare, modeller och andra kändisar har skrivit på en protestlista mot planerna på att göra rätten till fri abort till en fråga som ska avgöras på delstatlig nivå i USA.

I början av maj läckte uppgifter via tidningen Politico om att USA:s högsta domstol har planer på att göra rätten till fri abort till en fråga som ska avgöras på delstatlig nivå. Alltså inte – som har varit fallet sedan den så kallade Roe vs. Wade-domen 1973 – något som har säkrats på federal nivå, det vill säga i hela USA.

Nu har 160 amerikaner, däribland flera stora artister, skrivit under en protestlista mot den planerade ändringen av aborträtten, skriver P3 Musiknyheter. Protestlistan publicerades också som en annons i New York Times.

Bland artisterna som skrivit på protestlistan finns Billie Eilish, Ariana Grande, Megan Thee Stallion, Olivia Rodrigo, Halsey, Phoebe Bridgers och Shawn Mendez.


Billie Eilish uppmärksammade också aborträtten under en konsert i Texas, en delstat som i september 2021 förbjöd aborter efter vecka sex. Hon berättade i mellansnacket att hon först inte ville spela i delstaten på grund av beslutet, men att hon insåg att det är invånarna som blir offer.

– Och ni förtjänar allt i världen. Och vi måste säga åt dem att hålla käften. Min kropp, mitt jävla val, sa hon i ett klipp från konserten och uppmanade publiken att sträcka upp långfingret.

Bakom protestlistan och kampanjen ligger organisationen Planned Parenthood, som också samordnat kampanjen Bans Off Our Bodies som är en del av protesterna.


Även skådespelare, modeller och andra kändisar har skrivit på listan, till exempel Kendall Jenner, Selena Gomez och Asa Butterfield.


LÄS OCKSÅ: Artister rasar över läckta planer om att begränsa rätten till fri abort

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE