Nyhet

Oliver Sim från The xx släpper singel om sin HIV-diagnos

9 september albumdebuterar Oliver Sim från The xx. Skivan går under titeln Hideous Bastard och nu kommer smakprovet Hideous, som handlar om hans HIV-diagnos.

Oliver Sims nysläppta låt, Hideous, har producerats av The xx-kollegan Jamie xx och är det senaste smakprovet från den kommande plattan titeln Hideous Bastard med release 9 september. Låten gästas dessutom av Jimmy Somerville från Bronski Beat och The Communards på sång, skriver NME.

I en text som följer med singelreleasen berättar Sim att singeln utforskar hans erfarenheter av att leva med HIV:

”Jag insåg tidigt att jag skrev mycket om skam och rädsla. Det kanske målar upp en bild av ett ’stackars mig’-album, men jag har på senare år insett att det bästa sättet att hantera de känslorna är genom att ta upp dem till ytan och fram i ljuset. Jag har inte skrivit albumet i grubblerier, utan för att befria mig själv från skammen och rädslan som jag känt under en lång tid. Jag insåg att jag cirkulerat kring en av sakerna som troligtvis gett mig mest skam och rädsla. Min HIV-diagnos. Jag har haft HIV sedan jag var 17 och det har påverkat hur jag ser på mig själv och hur jag trott att andra ser på mig, från den åldern in i vuxenlivet.”


Fortsättningsvis berättar Sim om hur han spelat låten för sin mamma, som rått honom att prata med människor som inte vetat om diagnosen, eller som han inte velat prata ingående om det med. Han beskriver det som ett av de bästa råden han fått och att det stärkt hans relationer med andra människor, enligt NME.

Vidare berättar han om samarbetet med Jimmy Somerville:

”Jag visste att jag ville ha en skyddsängel i låten som kunde sjunga orden jag behövde höra. Jimmy har inte bara varit en betydande röst inom HIV och AIDS under decennier, han låter bokstavligen som en ängel. Jag hörde av mig till honom som en fan-boy, men ser honom nu som en god vän.”


Om albumdebuten säger Sim avslutningsvis:

”Am I Hideous? [Är jag fruktansvärd, reds. anm.] känns mycket mindre som en fråga jag ställer till världen nu. Jag vet svaret. Hur läskigt det än känns, är jag spänd över att få dela den här musiken med er och jag hoppas ni gillar den.”

Lyssna på den nya singeln här:


LÄS OCKSÅ: Oliver Sim från The xx solodebuterar: "På insidan är den självironisk och pervers"

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE