Nyhet

Rammstein bearbetar rädsla – i samhällskritisk musikvideo

GAFFA.se – allt om musik

Rammstein släppte sitt åttonde studioalbum Zeit under fredagen den 29 april. Musikvideon till den tredje singeln Angst är ute nu.

Videon går i gråa, röda respektive vita färger för att skapa en kuslig underton. Låten börjar med det så kallade isländska "vikingaklappet" som ett slags intro för de inblandade parterna i videon. Sedan drar ett typiskt Rammstein-riff igång med en zombieliknande hejarklack som hoppar i takt med läskiga leenden.

Alla sex bandmedlemmarna ses klippa gräs på enskilda små, inhägnade ytor, där staketen blir högre och högre ju längre in i videon vi kommer. Dessutom adderas taggtråd och inte minst tunga maskingevär, varefter varje bandmedlem barrikaderar sig. En tydlig samhällskritik mot grindsamhällen, där rädslan har tagit överhanden.

Vidare finns det bakom varje bandmedlem en TV-skärm, som matar rädslan hos individen i samband med att staketen blir högre och högre. En ond cirkel, och även här ser vi en kritik av nyhetsmediernas roll. TV-skärmen förvandlas till en PC, där rädslan åter ökar hos individen och här kritiseras internets roll med fake news och konspirationsteorier med mera.

Texten behandlar "Der schwarze Mann" ("Den svarte mannen", reds. anm.), som är en lek från idrottsundervisningen i tyska grundskolor. Sitt ursprung har leken från Centraleuropa på 1800-talet och går ut på att jaga och fånga varandra, där den som ska fånga de andra säger "Wer hat Angst vorm schwarzen Mann?". ("Vem är rädd för den svarta mannen?", reds. anm.). Mitt i låten sjunger Till Lindemann upprepade gånger: "Wer hat Angst vorm schwarzen Mann?!" innan bandmedlemmarna börjar skjuta sönder sina datorer, och därefter sugs ner till helvetet.

Rammstein spelar tre konserter på Ullevi i Göteborg 28, 29 och 30 juni. 

LÄS OCKSÅ: Rammsteins attack mot skönhetsbranschen – i ny musikvideo

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE