Nyhet

ABBA tilldelas Regeringens Musikexportpris

GAFFA.se – allt om musik

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, delade idag ut Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2021 och hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport. Priset delas sedan 1997 ut varje år till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige.

– Inte nog med att musikindustrin bidrar till Sveriges exportframgångar - branschen sätter dessutom Sverige på kartan som ett kreativt och innovativt land. Från regeringens sida är det därför viktigt att varje år uppmärksamma några av de artister som bidragit till den fortsatta framgången av det svenska musikundret, säger Anna Hallberg i ett pressmeddelande.

De nominerade till Musikexportpriset 2021 var:


A36
ABBA
Julia Karlsson & Anton Rundberg
Neiked

Av dessa blev ABBA tilldelade Musikexportpriset. Juryns motivering lyder:

"Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på hela 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. Voyage blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda skivor sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt. Thank you for the music!"

Gruppen släppte 2021 sitt första album på 40 år. GAFFAs recensent Jonas Appelqvist hyllade Voyage och beskrev det som en resa från dåtid till nutid:


"ABBA är inte ditt vanliga popband, ABBA är en industri och en rättmätig institution och hur jag än skulle vilja närma mig Voyage som enskild skapelse går det inte att bortse ifrån historien. Den som berättar om Björn, Agnetha, Benny och Anni-Frid och hur de cementerade sig som Sveriges största band genom tiderna. Den som innehåller mångmiljardproduktioner från Hollywood baserade på låtar skrivna för flera decennier sedan, Madonnas förkärlek till kvartetten och den odödliga låtskatten som fortsätter omfamnas av generation efter generation."

Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Håkan Hardenberger. Juryns motivering är:

"Håkan Hardenberger har i många år varit en av världens mest eftertraktade trumpetare. Alla älskare av klassisk musik har någon gång hört honom spela Haydns trumpetkonsert. Han är en flitig gäst på de stora konsertscenerna och har spelat med orkestrar som New York Philharmonic, Londons Symphony och Berliner Philharmoniker. Det som gör honom unik är hans nyfikenhet och vilja att skapa nytt. Han utforskar ständigt sitt instruments möjligheter i genrer och stil och bjuder oss på oväntade resor i tid och rum. Flera av vår tids största kompositörer har skrivit musik till honom och han tar med sig den svenska repertoaren ut i världen där han turnerar regelbundet, både som solist och dirigent. När han i fjol fyllde 60 firade han med att instifta Hardenberger International Trumpet Competition i Köpenhamn och Malmö, där unga trumpetare från hela världen får chans att utvecklas och samtidigt upprätthålla arvet från Håkan Hardenberger, en av Sveriges genom tiderna främsta, internationella solister."


Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden. Juryns motivering är:

"Utifrån betraktat kan det svenska musikexportundret tyckas som ett självspelande piano. Men självklart är det inte så. Åtskilliga branschaktörer sliter året runt för att göra det möjligt att Sverige såväl blivit världens tredje störste exportör av hits per capita, som ett land som med respekt nämns i de mest skilda genrer. Export Music Sweden, ExMS, spelar en ständig central roll. Sedan den ursprungliga starten 1993 har ExMS under senare år blivit ett alltmer väloljat nav som direkt eller indirekt finns med i bilden vid blågul musikexport. Det handlar bland annat om stark svensk närvaro på branschmässor, seminarier, festivaler och andra globala händelser. Man uppmärksammar och sprider intresset för svensk musik utomlands, ofta i samarbete med Svenska institutet, Utrikesdepartementet, ambassader och andra parter. De senaste tio åren har ExMS dessutom i växande omfattning tagit rollen av branschutbildare och guide på hemmaplan – med egna seminarier och föreläsningar i alla de ämnen som förknippas med samtida global musikindustri. Det inkluderar alla genres och alla typer av rättighetshavare; artister, musiker, låtskrivare, skivbolag. Under pandemin ökade tempot ännu mer med landsguider, digitala låtskrivarläger och trade-missions. Sverige har ett unikt musikvarumärke ute i världen och med hjälp av ExMS har svensk musiks internationella karisma blivit ännu starkare."

LÄS OCKSÅ: Tottenham-fans hyllar Kulusevski med att göra om ABBA-klassiker


ANNONCE