Nyhet

De uppträdde för Dagny strax innan hennes bortgång – "en riktig krutkvinna"

GAFFA.se – allt om musik

Den 23 februari fick systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe i The Hebbe Sisters chansen att fira Dagny Carlssons 110-årsdag i förskott under ett möte av samtal och musik. Dagny kom att gå bort 24 mars, 109 år gammal.

– Ni sprider sådan glädje!, ska Dagny ha sagt till systrarna Hebbe.

Dagny är omnämnd som världens äldsta bloggare och Sveriges äldsta influencer. Den 8 maj skulle hon ha fyllt 110 år, men redan tre månader innan den stora dagen firades hon i förskott av The Hebbe Sisters.

– Vi kände att vi ville hylla Dagny med en egen liten konsert. Att få sprida glädje och energi till en person som är nästan 110 år – tänk vilken ära! Dagny är verkligen en riktig krutkvinna och en person som vi och många andra ser som en stor förebild. Det blev en helt unik stund som vi aldrig kommer att glömma, säger systrarna Hebbe i ett pressmeddelande.

Det framfördes låtar som Ett Glatt Humör, When You’re Smiling och även ett specialskrivet arrangemang på kända födelsedagssånger. 

"Kan bara säga att ni sjöng väldigt bra och det var otroligt trevligt att ni kom hit. Jag är väldigt glad för all uppmärksamhet" sa Dagny om spelningen.

– Dagny blev jätteglad av att höra Frank Sinatras låt Fly Me To The Moon! Jag och Maria började dansa lindy hop i mellanspelet och då berättade Dagny att hennes favoritpardans var foxtrot, säger Josefine Hebbe.

The Hebbe Sisters har mött många äldre genom åren, mycket tack vare sin anställning inom Kultur i vården, Region Stockholm. De har även varit på turné i Jämtland och då huvudsakligen besökt äldreboenden och samlingsplatser. Totalt har det blivit hundratals konserter på äldreboenden de senaste åren innan pandemin. Att få sprida musik till denna målgrupp är något som systrarna brinner starkt för. Dagny berättade själv för systrarna att det tyvärr är vanligt att äldre känner sig “förbrukade” och som att de på något sätt har tappat sitt värde i samhället.

– Är det några som behöver få underhållning och stimulans så är det verkligen de äldre. Vi har sett på nära håll hur musiken får de äldre att blomma ut. Det är en magisk känsla! Jag glömmer aldrig när jag under konserten plötsligt blev uppbjuden av en äldre man som började dansa jitterbugg med mig i bara strumplästen. Sköterskorna var så chockade att de bara grät! säger Maria Hebbe.

"Man ska aldrig ge upp, man ska kämpa till det sista andetaget", sa Dagny Carlsson när systrarna frågade henne vad man gör för att leva länge.

Dagny såg fram emot födelsedagsfirandet i maj, men nu blev det inte så. Då önskade hon sig 110 blå ballonger och hennes favoritbakelse prinsesstårta.

– Hoppas nu att Dagny dansar foxtrot med sin älskade Harry uppe i himlen. Vi skänker all styrka och kraft till Dagnys alla nära & kära, säger The Hebbe Sisters i ett mejl till GAFFA.

Nedan kan du se en del av uppträdandet för Dagny:

The Hebbe Sisters är födda och uppvuxna i Värmland och har sjungit och dansat sedan barnsben. De har synts i åtskilliga TV-program såsom Allsång På Skansen, Bingolotto, Go’kväll och år 2009 nådde de semifinal i Talang. De turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands.

LÄS OCKSÅ: Kulturnatt på Etnografiska – konsert och samtal med Sibille Attar

Kolla in veckans bästa låtar (uppdateras varje onsdag):

ANNONCE