Nyhet

Nick Cave minns bortgångne Mark Lanegan – och ger ett smakprov på en ny film

GAFFA.se – allt om musik

Förra månaden dog Mark Lanegan som var en stor amerikansk röst och musiker. Den australiensiske kollegan Nick Cave har nu delat en text till minne av Mark Lanegan där han minns deras gemensamma stunder – både i och utanför studion.

– Jag stötte på Mark många gånger genom åren – vi blev inblandade i några extremt tveksamma eskapader på 1990-talet, säger Cave på sin Red Hand Files-webbplats och fortsätter:

– Han sjöng White Light/White Heat och Fire And Brimstone med Warren och mig på Lawless-soundtracket och spelade även in min favorit bland Nick Cave-covers – en fantastisk version av Brompton Oratory; vi samarbetade på Jeffrey Lee The Pierce-skivan (ett hyllningsalbum från 2009, reds. anm.). Och han turnerade och hängde med oss ​​på The Bad Seeds australiensiska turné 2013.


Nick Cave utvecklar:

– Kolla gärna ni när Mark sjunger Blixas (Bargeld, reds. anm.) "fadersdel" med mig i The Weeping Song på den turnén. Som frontman rör jag mig mycket på scenen; jag kan inte hjälpa det, det är en nervös vanesak, en sorts neurotisk kompensation för en röst som jag aldrig varit bekväm med. Men titta på Mark, se hur han går in på scenen, ställer sig vid mikrofonstativet med en tatuerad knytnäve runt stativet och den andra vilande ovanpå mikrofonen – orörlig, massiv, manlig.

– När det är dags att sjunga öppnar han helt enkelt munnen och släpper ut en blues, en blues som har levt och förtjänat. Och den rösten sliter rakt igenom dig; hans kraft på scenen är imponerande. En storhet, Mark, en storhet – en sann sångare, en utmärkt låtskrivare och en vacker själ, älskad av alla.


NY DOKUMENTÄR

Tidigare denna månad hade den nya dokumentären This Much I Know To Be True om den kreativa duon Nick Cave och Warren Ellis premiär på filmfestivalen i Berlin. Och förra veckan meddelades det att filmen får premiär på biografer världen över den 11 maj och än så länge bara kommer att visas denna dag.

Filmen är regisserad av Andrew Dominik och bjuder bland annat på liveframträdanden av låtar från Caves två senaste album, Ghosteen och Carnage från 2019 och 2021. Den 2 mars gav Cave och Ellis en försmak av filmen när de framförde en ny version av låten Ghosteen SpeaksThe Late Late Show. 



LÄS OCKSÅ: Hör ny singel från Pete Doherty

ANNONCE