Nyhet

Record Store Day firar 15 år – kolla in listan med årets vinylsläpp

GAFFA.se – allt om musik

Det har gått 15 år sedan första Record Store Day. Dagen då skivbutiker runt om i världen uppmärksammas och dagen då nya specialsläpp finns till försäljning. Det hela började 2007 i Baltimore USA när några skivbutiksägare försökte komma på idéer för att uppmärksamma sin bransch ytterligare. Detta blev starten på vad som skulle komma att bli en årlig tradition.

Året efter, 2008, tredje lördagen i april klev Metallica upp på en liten scen i skivbutiken Rasputin Music i Kalifornien. Redan då var en handfull av skivbutiker i Sverige med på eventet. Sedan dess har traditionen hållit i sig och genomförs nu varje år den tredje lördagen i april, vilket i år blir den 23 april.

Det som är och har blivit speciellt med Record Store Day är alla nya utgåvor och pressar av vinyler. Reglerna är enkla, man får inte förbeställa skivan man är ute efter, utan det är först till kvarn som gäller. Vi ser bland annat nya releaser med Ramones, David Bowie, Nick Cave And The Bad Seeds och Taylor Swift, som är årets Record Store Day Ambassador. Swift kommer också bli den första "World Wide-ambassadören", då det tidigare varit främst för den amerikanska marknaden. 


Även flera svenska artister har skapat upplagor inför årets Record Store Day, däribland John Norum, Mustasch, Opeth, Capricorn och Urferd. Den fullständiga listan på releaser kan du hitta på Records Store Days hemsida.

LÄS OCKSÅ: Håller TikTok på att ta upp kampen med YouTube på allvar?

ANNONCE