Nyhet

Roger Waters i öppet brev till ung ukrainare: "Det är en gangsters handling"

GAFFA.se – allt om musik

19-åriga ukrainska Alina Mitrofanova skrev nyligen ett brev till Roger Waters, känd för sina åsikter om krig och korrupta, makthungriga världsledare.

– Jag ber Roger att tala offentligt om det här kriget, för jag kan fortfarande inte förstå hur någon som har skrivit så många antikrigstexter fortfarande inte har sagt något om denna tragedi än, skrev Alina i en uppmaning till musikern.

Även om Mitrofanova är medveten om att Waters åsikt kan vara annorlunda än hennes egen, efterlyste hon fortfarande ett uttalande och säger att "det är bättre än tystnad, för i det här läget är tystnaden en av de värsta fienderna".


Roger Waters har nu svarat med en video där bådas brev rullar fram till ett soundtrack av den nyligen återinspelade The Gunner's Dream från Pink Floyds The Final Cut.

– Kära Alina. Jag läste ditt brev, jag känner din smärta, och jag är äcklad av Putins invasion av Ukraina, det är ett kriminellt misstag enligt mig, en gangsters handling, och det måste bli en omedelbar vapenvila, skriver Roger Waters och fortsätter:

– Jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa till att avsluta detta fruktansvärda krig i ert land, förutom att vifta med flaggor till stöd för slakten. Det är vad gangstrarna vill att vi ska göra, de vill att vi ska vifta med flaggor. Det är så de delar oss och kontrollerar oss, genom att uppmana oss till att vifta med flaggor, för att sätta upp en rökridå av fiendeskap och göra oss blinda mot vår medfödda förmåga att känna empati med varandra, samtidigt som de plundrar och våldför sig på vår ömtåliga planet.



Waters har tidigare uttryckt sympati för Putins och Rysslands annektering av Krimhalvön och att den provocerades fram av att Ukraina avsatte den tidigare pro-ryska presidenten Viktor Janukovytj.


Han har dock ändrat uppfattning sedan dess och skrev förra veckan en krönika i Brave New Europe där han beskrev Ryssland som ett "nyliberalt kapitalistiskt gangsterparadis, modellerat under deras fruktansvärda omstrukturering under Boris Jeltsin (1991-1999) efter USA".

I brevet till den unge ukrainaren framför Waters vidare sin syn på resten av världens nuvarande och tidigare ledare och deras respektive krigföring:

– Tyvärr är många ledare gangsters, och min motvilja mot politiska gangsters började inte förra veckan med Putin. Jag äcklades av gangstrarna Bush och Blair när de invaderade Irak 2003, och jag blev, och är fortfarande, äcklad av gangsterregeringen Israels invasion av Palestina 1967 (...). Jag äcklades av gangstrarna Obama och Clinton som gav order om NATO:s illegala bombning av både Libyen och Serbien.


Waters uttrycker sedan sin sympati för Alina Mitrofanova och hennes familj, och berättar om hur han under andra världskriget förlorade sin far och farfar. Han håller dock inte med om hennes påstående att det till 200 procent inte finns nynazister i Ukraina, och påpekar att "både Azovbataljonen i den ukrainska armén, Den Nationella Milisen och C14-gruppen är välkända, självutnämnda nynazister."

Han avslutar brevet med ett löfte om att publicera ett eventuellt svar från Alina på hans uttalande. Och sedan skriver han:

– PS. Har du en hund? Skicka i så fall en bild.

LÄS OCKSÅ: Svenska artister och kändisar öppnar sina hem för ukrainska flyktingar


ANNONCE