Nyhet

Rysk krigspropaganda sprids på Spotify – "tar en detaljerad titt på just dessa program"

GAFFA.se – allt om musik

I början av mars meddelade Spotify att de stänger sitt Rysslandskontor.

”Spotify öppnade sitt kontor i Ryssland 2020 och varken expanderar eller rekryterar i Moskva. Igår meddelades att kontoret i Moskva har stängt”, skrev en talesperson från Spotify till GAFFA då.

De plockade också bort rysk statsmedia från plattformen och avslutade ryska premiumkonton, vilket inneburit stora kostnader för streamingjätten.


Nu avslöjar Dagens PS att Spotify trots det har podcasts kvar från det ryska utrikesministeriet med propaganda om ”avnazifieringskampanjen” i Ukraina.

Exempelvis ”Внешняя политика”, som betyder ”utrikespolitik” från ”Institutet för Internationell Forskning” som är en del av Moskvas statliga institut för internationella relationer.

I ett avsnitt från den 10 mars med namnet ”Krisen i Ukraina” diskuteras bland annat kriget och ”situationen i Donbass”. En expert säger att det egentligen inte pågår något krig mot Ukraina. Poddens moderator Oksana Buryak är också senior producer hos Rossiya Segodnya, en ryskstatlig kanal som nu har förbjudits i EU.


Om podden fortfarande finns kvar på plattformen efter avslöjandet, är oklart. Inga resultat dyker i skrivande stund upp vid en sökning.

Dagens PS skriver dock att mer propaganda från regimen finns på plattformen, till exempel från den statligt ägda nyhetsbyrån RIA Novosti. Privatägda mediapublikationer lojala med regimen kan också fortsätta publicera sig på Spotify. Exempelvis Pravda, mest känd som Sovjetunionens kommunistiska partis officiella tidning från 1912 till Sovjetunionens fall.

Den 5:e mars gjorde Spotify ett uttalande på Twitter, för att bemöta nyhetsrapporteringen kring plattformen. Där skrev de bland annat:


”Liksom andra digitala plattformar, styrda av samma lagar som Spotify, anser vi att tillgång till faktabaserad information är viktigare än någonsin. Det är därför vi har vidtagit åtgärder mot rysk statspropaganda, även om vissa hävdar motsatsen”.


Dagens PS skriver också att Spotify återkommit till dem efter publiceringen av avslöjandet:

”Vårt team har granskat över 20 000 delar innehåll sedan krigets början och tar en detaljerad titt på just dessa program. Medan vi håller på med den granskningen har vi redan begränsat upptäckbarheten av detta innehåll och tidigare borttaget innehåll som drivs av rysk statsanknuten media inklusive allt RT- och Sputnik-innehåll från Spotify i EU och andra marknader.”, säger en talesperson för Spotify till sajten.

LÄS OCKSÅ: Spotify raderar krigshetsande spellistor – "innehållet är förbjudet"



ANNONCE