Nyhet

Tre av världens största skivbolag stoppar all verksamhet i Ryssland

GAFFA.se – allt om musik

I tisdags meddelade världens största skivbolag, Universal Music Group, att de skulle upphöra med sitt arbete i Ryssland. På torsdagen följde skivbolagen Sony Music och Warner Music Group efter och tillkännagav samma åtgärd.

Sony har nämnt kriget som en direkt påverkan på beslutet och skriver i ett pressmeddelande:

– Sony Music Group uppmanar till fred i Ukraina och ett slut på våldet. Vi har stoppat vårt arbete i Ryssland och kommer att fortsätta vårt stöd till globala humanitära insatser för offer i nöd.

Majoritetsägaren av Warner Music, Len Blavatnik, är född i Ukraina och har dubbelt medborgarskap i Storbritannien och USA. Hans företag slutar också arbeta i Ryssland och stödjer humanitära organisationer.

Warner Music Group säger till NPR att man slutar investera i och utveckla projekt i Ryssland. Man upphör även med marknadsföringsaktiviteter och man lägger ner produktionen av fysiska produkter.

Dessutom har Live Nation, Spotify och European Broadcasting Union vidtagit åtgärder som påverkar Ryssland. Även artister som Green Day, Nick Cave och Oxxxymiron har ställt in konserter i landet.

Det är inte bara skivbolagen som lämnar Ryssland. Hollywoodstudiorna Warner Brothers och Sony Pictures Entertainment meddelar att de skjuter upp releaser av nya storfilmer i landet.

I spelbranschen har det också skett många åtgärder. Sony meddelade på onsdagen att man kommer att stoppa all försäljning av PlayStation-konsoler i Ryssland och samtidigt inaktivera PlayStation Store. Microsoft har gjort detsamma med Xbox-konsoler och deras utbud online.

Nintendo har även meddelat att de väljer att skjuta upp lanseringen av spelet Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp på alla marknader. Spelet var tänkt att släppas den 8 april.

LÄS OCKSÅ: Spotify raderar krigshetsande spellistor – "innehållet är förbjudet"

ANNONCE