Nyhet

Mariah Carey nekas titeln som ”Queen Of Christmas”

Det är snart 30 år sedan Mariah Carey släppte julhiten All I Want For Christmas Is You.

Sedan dess har låten återkommande dykt upp på Billboards Hot 100-lista varje december, och sedan 2019 har den till och med toppat listan i slutet av varje år, enligt Stereogum.

I linje med låtens tema bestämde sig Carey tidigare i år för att registrera titeln ”Queen Of Christmas” som varumärke, vilket möttes av kritik.

Musikern och låtskrivaren Elizabeth Chan, som enligt Stereogum utger sig för att vara den enda artisten som skriver jullåtar på heltid och dessutom släppte ett album med titeln Queen Of Christmas förra året, gick till rätten för att stoppa Carey från att registrera titeln som julens drottning.


Tre månader senare nekade The United States Patent And Trademark Office Mariah Careys ansökan, eftersom Careys juridiska team inte bemötte Chans protest. Rätten nekade också Carey att registrera titlarna ”Princess Christmas” och ”QOC.”

– Det här är rätt resultat. Om Mariahs team hade haft en respons på vår protest, skulle de ha presenterat den, men faktum är att hon inte äger varumärket Queen Of Christmas, sa Elizabeth Chans advokat i en intervju med Wall Street Journal om fallet.

Tidigare i år stämdes Carey för upphovsrättsbrott av låtskrivaren Andy Stone, som 1989 var med och skrev en annan låt med titeln All I Want For Christmas Is You till sin grupp Vince Vance & The Valiants.


Carey och hennes samarbetspartners anklagades för att "medvetet" ha stulit låtens titel och "stil", och för att ha tjänat på dess "popularitet.” Stone menade att Carey därmed fick "oförtjänta intäkter" av låten och krävde minst 20 miljoner dollar i kompensation.

Stämningsansökan godkändes dock inte och fallet lades senare ner, enligt The Guardian.

LÄS OCKSÅ: LEWIS CAPALDI TOPPAR BRITTISKA LISTAN FÖR MEST STREAMADE LÅT


ANNONCE