Nyhet

39 färska skivor du bör kolla in

Här finns något för alla.

OBS! En spellista med alla släpp hittas längst ner i artikeln.

Sleep Party People – Heap Of Ashes

Det här albumet är delvis ett av de mörkaste som släppts detta årtionde. Många textrader känns så depressiva att det nästan är oroväckande. Men samtidigt är de väldigt vackra, Precis som musiken som på något vis lyckas växla från att vara fasansfullt läskig till förtjusande elegant. - Andreas Trella TILL RECENSIONEN


Ásgeir – Times On My Hands

Det finns ett delvis nytt sound på Ásgeirs fjärde fullängdare som först känns lite ovant. Det kan beskrivas som lite dovare i klang och mindre i rymd, som vore musiken inspelad i en privat kammare snarare än i ett rymligt studiokomplex. Rytmerna känns också lite kortare och trubbigare. Sammantaget skapar detta nya uttryckssätt något annorlunda harmonier mot tidigare, men tacksamt nog vävs det ihop med islänningens alldeles egna, trygga och välbekanta stil. Programmering och elektroniska redskap får sällskap av försiktiga blåsinstrument och nogräknade akustiska inslag, och rösten – lätt darrande, djupt rörande och perfekt svävande – är förstås den samma. - Kristofer Hadodo TILL RECENSIONEN

PG Roxette – Pop-Up Dynamo!


Att göra en musikalisk resa är i sig inget negativt. ABBA gjorde det förra året och möttes av jubel. Det finns dock en avgörande skillnad: för att kunna göra en lyckad comeback krävs det att man har varit borta från rampljuset, något som inte kan sägas om Per Gessle. Faktumet att Helena Josefssons och Dea Norbergs stämmor tillsammans bildar en spöklik imitation av Marie Fredrikssons röst bidrar också till nostalgitrippen. Det är först när Léon får stå för sången på My Chosen One som PG Roxette får en egen identitet och ett existensberättigande istället för att kännas som ett försök att återskapa den tid som flytt. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Benjamin Clementine – And I Have Been

Genom en blandning av kontemporär klassisk och avantgarde musik har Benjamin Clementine påvisat en otrolig musikalisk höjd som är svår att jämföra med något annat. Framför allt senaste plattan I Tell A Fly från 2017 kan lätt ses som en av världens bästa plattor som någonsin gjorts. Och sedan dess har det varit svårt att få tiden att gå i väntan på Clementines tredje studioalbum. Aktuella And I Have Been har sina musikaliskt magiska stunder som träffar rakt och hårt i hjärtat ett flertal gånger, men med det sagt känns vissa låtar ibland något tommare på den kavalkad av tonal genialitet och poetisk träffsäkerhet som Clementine tidigare visat upp. - Andreas Trella TILL RECENSIONEN


Fred Again.. (bilden) – Actual Life 3 (January 1 - September 9 2022)

Den brittiske dansmusikproducenten fortsätter att sända ut album som lika mycket fungerar som dagboksanteckningar. Det senaste sägs vara “det mest personliga än så länge” och innehåller i vanlig ordning voice notes från vänner och samples från låtar som haft stor betydelse för Fred genom åren.

You Thant – In Search Of Incredible


Senaste albumet tog sin form i Leipzig. ”Vi behövde lämna våra jobb och vardagen i Stockholm för att ge plats åt musiken på riktigt, vi behövde en kreativ oas där vi kunde ta vår tid", säger bandet i ett pressmeddelande. De satte upp en provisorisk studio på översta våningen i ett konstkollektiv i utkanten av staden och stängde in sig där i sex månader. Efter att ha återvänt till Sverige samarbetade de med producenten Wallentin Richardsson (som tidigare arbetat med The Radio Dept, Magic Potion, Wy) i Tambourine Studios, Malmö där de tillbringade ett par veckor med att finjustera, spela om och komplettera materialet de spelade in i Leipzig.

Bring The Hoax – Bring The Hoax

Bring the Hoaxs självbetitlade debut-EP är inspelad av bandet själva i studion Danviken Stereo, mixad av Markus Ingberg på ClubHillStudios och mastrad av Pelle Gennerfeldt. EP:n firas även med en mindre releaseturné i december, tillsammans med Sweet Teeth och Omni Of Halos i Göteborg och Stockholm.


David Ritschard – Rockbotten

Ny EP med en den hyllade americana-artisten. Bär bland annat på låtarna Fyra Månader och Rockbotten som skildrar människor som slirat fast i en neråtspiral och som försöker klamra sig fast vid minsta lilla men hela tiden riskerar att tappa greppet. Båda är skrivna tillsammans med Henric Hammarbäck och sistnämnda låt görs som en duett med låtskrivarkollegan som själv ger ut musik under namnet H. Self.

Felicia Takman – En Basic Bitch, Inget Nytt, Men Fan Ändå, Ganska Snygg


Felicia Takmans nya EP skrevs med scenen som utgångsläge och är tänkt att låta precis så som det kommer göra live.

– Fokuset har legat mer på musiken i sig och vad man vill känna av den snarare än att eftersträva den perfekta poplåten, säger Felicia Takman i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Lite skitigare, lite råare, den innehåller låtar jag saknat live. På ett sätt kommer det nog uppfattas som att jag tar ett kliv bort från soundet jag tidigare gjort, men jag känner snarare att låtarna aldrig legat så nära mig som nu.


April Snow – You

Personen bakom April Snow, Irya Gmeyner, har rosats och prisats för musiken som hon, ofta i sällskap med Martin Hederos, har gjort till filmen Comedy Queen samt TV-serier som Systrar 1968 och Tunna Blå Linjen. Sistnämnda serie har hon fortsatt jobba med nu när den under hösten går in på säsong två.

Hennes debutalbum tar sin utgångspunkt i ett uppbrott som efter tio år hastigt lämnade henne utan bostad, band och inkomst. Kvar stod Irya med ett enormt behov av att få ventilera all sorg och ilska. Ett urval av de låtar hon då skrev utgör You.


Bo Selinder – Andra Rummet

“Albumet handlar om en tid där jag hade ena foten kvar i det gamla, och andra foten på väg framåt”.Bo Selinders nya album hör vi grammofonjazz, visprogg och 60-talspop. Det är inspelat med musiker som Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Britney Spears), Johan Englund (Sofia Jannok, Olle Nyman), Petter Olofsson (Movits) och Norrbotten Big Band.

Isa – Anxiety Boulevard


De senaste åren har Isa hittat hem i ett pop-rockigt ljudlandskap. “Den här nya EP:n visar mer av mig själv än någonsin tidigare. Genom att använda organiska instrument och genom att flörta med både punk, hiphop och R&B blandat med ärliga texter har jag hittat mitt nya sätt att skapa och skriva. Jag har inspirerats av musik från artister som Eminem, Blink 182 och The Script som är musik jag lyssnade på med min familj när jag växte upp. Det gör att det här är mer jag än någonsin förut.”

Råhypnos – What Is Real?

Råhypnos är baserade i Göteborg och består av Nadja Virgé och Pablo Rautenberg och bildades 2015. Deras musik klassas som mörk indie blandat med modern pop, men vi hör även glimtar av darkwave. Låtarna på det nya albumet spelades in i ett kök för att försöka skapa känslan av att sitta runt köksbordet och spela tillsammans och soundet är intimt och till stor del akustiskt. 


Emilia Pantic – Hatar Att Du Lät Oss Gå

Hatar Att Du Lät Oss Gå är inblicken till mina första år som 20-åring där alla låtar tillsammans sätter ord på processen av hur det varit för mig att göra slut och komma över någon, men också besvikelsen och sorgen av att bli lämnad. Vid skrivandet av EP:n har jag bearbetat nya sår samtidigt, som jag rivit upp gamla och med tiden lärt mig förstå mig själv och min omgivning i processen."

Idag släpps även ny musik med Nionde Plågan (post-metal, screamo) Nosaj Thing (elektroniskt, ambient), Darkthrone (black metal) Aoife Nessa Frances (indie, bedroom pop),  Brant Bjork (från Kyuss), Cakes Da Killa (alternativ hiphop), Dead Cross (metal, Dave Lombardo och Mike Patton är medlemmar), Dan Mangan (singer-songwriter, folk), Drugdealer (softrock), Girlpuppy (indierock), Guided By Voices (indierock), Junior Boys (syntpop), King Gizzard And The Lizard Wizard (garagerock, psykedeliskt), Lee Fields (retrosoul), Marlowe (hiphop, turntablism), Theo Parrish (DJ-Kicks-samling), Tom Odell (pianovurmande singer-songwriter), Yung Gravy (party-hiphop, trap), Fear Factory (industri-metal), Polyphia (progressiv rock), Fit For A King (metalcore), Babehoven (dreampop), Defleshed (death, thrash), Therion (symfonisk metal), Royal Hunt (heavy metal).


Exakt alla släpp hittas i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!

ANNONCE