Nyhet

Aretha Franklin övervakades av FBI i fyrtio år

"Det jag vet är att hon inte hade något att dölja."

Mellan åren 1967 och 2007 var ”The Queen Of Soul” Aretha Franklin föremål för övervakning av The Federal Bureau Of Investigation (FBI), enligt dokument som Rolling Stone tagit del av.

– Jag är inte säker på att min mamma var medveten om att hon övervakades och skuggades av FBI. Det jag vet är att hon inte hade något att dölja, säger Kecalf Franklin, Aretha Franklins son, till Rolling Stone.

I dokumenten som tidningen tagit del av förekommer fraser som ”svarta extremister”, ”kommunistanhängare” och ”radikal.” Det framgår också att FBI använt sig av övervakning, infiltrering och falska telefonsamtal för att få information om artisten.


FBI:s intresse för sångerskan grundade sig inte minst i hennes relation till Martin Luther King, som var en god vän till hennes pappa Clarence L. Franklin. Aretha engagerade sig medborgarrättsfrågor och var tidigt en supporter till King, skriver The Sun.

Detta bidrog till att FBI bland annat kontinuerligt övervakade artistens adress, telefonnummer och aktiviteter. Enligt Rolling Stone innehåller dokumenten också ett antal brev med dödshot mot Franklin, där misstänkta gärningsmän hotar att mörda hela hennes familj. Ytterligare information om de misstänkta avsändarna har dock maskats i dokumenten.

Fler artister som har haft span på sig genom åren är bland andra Marvin Gaye, Jimi Hendrix, Miriam Makeba och Micky Dolenz från The Monkees, skriver Rolling Stone, som också meddelar att vissa dokument indikerar att mer material finns tillgängligt.


LÄS OCKSÅ: LORETTA LYNN ÄR DÖD

ANNONCE