Nyhet

Dungen på turné – nya skivan får 6 av 6

Bandet är aktuella med den redan hyllade fullängdaren En Är För Mycket Och Tusen Aldrig Nog.

Dungens nya album En Är För Mycket Och Tusen Aldrig Nog släpps den 7 oktober och följer upp 2015 års Allas Sak, om man bortser från soundtracket Häxan (2017). Låtarna till det nya albumet började ta sin form redan 2017 och spelades sedan i olika omgångar in i Göteborg med producenten Mattias Glavå.

– Vi befann oss i Mattias (Glavå, reds. anm.) studio, där han har en massa fantastisk utrustning, och han uppmuntrade mig att fullfölja varenda knäpp idé jag hade och att inte känna någon press, säger bandets frontman och sångare Gustav Ejstes i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Han sa: “Låt oss använda den här trummaskinen, samplingen eller loopen” medan jag var mer: “Kan vi verkligen göra det på en Dungen-skiva?”


Även Ejstes bandkamrater – gitarristen Reine Fiske, basisten Mattias Gustavsson och trummisen Johan Holmegard – uppmuntrade honom att ta ut svängarna. 

– Det krävdes en del mod från min sida att spela upp det här materialet för dem, säger Gustav Ejstes.

Det kommande albumet är också det första som Gustav Ejstes har spelat in nykter.


– Mitt liv har förändrats dramatiskt de senaste fem åren. Numera är musiken i sig stark nog för mig. Faktum är att trippen från en musikupplevelse blir ännu mer kraftfull om du inte bedövar dig på olika sätt, allting känns ännu verkligare, säger han i samma pressmeddelande.

Den kommande skivan tilldelades toppbetyg, 6 av 6 av GAFFAs skribent Micael Karlsson som bland annat skriver:

“Produktionen är inte lika stökigt vildvuxen som man är van vid, men tonspråket känns igen albumet igenom och både distad gitarr och akustiska trummor är tryggt närvarande. Ett slag behöver slås för trummisen Johan Holmegard, som i jazziga Möbler tar ut svängarna i en nästan sju minuter lång, till hälften instrumental, psykedelisk tripp. En Är För Mycket Och Tusen Aldrig Nog är ett exempel på när musik skapas för skapandets skull och blir som mest intressant och rolig att lyssna på. Ett säkert tecken på utveckling för Dungen.”


Med senaste albumet i bagaget beger sig gruppen ut på en längre Norden-turné som bär på fem datum i Sverige:

24 januari – Folken, Stavanger

25 januari – USF Røkeriet, Bergen


26 januari – Rockefeller, Oslo

27 januari – Pustervik, Göteborg

28 januari – Skylten, Linköping


1 februari – Tavastia, Helsingfors*

2 februari – Tavra-Asema, Tammerfors*

10 februari – Katalin, Uppsala


11 februari – Berns, Stockholm

17 februari – Plan B, Malmö

18 februari – Hotel Cecil, Köpenhamn


ANNONCE