Nyhet

GPA:s jurymedlem Felicia Takman: "Man vill känna känslan i rummet"

Den EP-aktuella artisten berättar om vilka konsertfoton hon fastnar för och om en särskild spelning som har satt avtryck.

21 oktober stängde vi portarna till GAFFA Photo Awards. Tävlingen hölls för första gången 2011 och lockar varje år fler än 1 000 fotografer som tillsammans skickar in över 5 000 foton i olika kategorier. En handplockad jury går igenom allt material på jakt efter skönhet, aktualitet, kvalitet och originalitet för att kunna kora vinnarna, och ge dem möjligheten att nå ut med sin förmåga till en bred publik.

Tidigare har vi uppmärksammat jurymedlemmarna Hannes Söderlund och Sophie Kleist – nu är det dags att stifta bekantskap med den tredje jurymedlemmen – musikern och EP-aktuella Felicia Takman.

Berätta lite om vad du är aktuell med under hösten?


– I höst är jag framför allt aktuell med den färska EP:n En Basic Bitch, Inget Nytt, Men Fan Ändå, Ganska Snygg som släpps den 28:e oktober, med fem helt nya låtar. I samband med släppet gör jag även två spelningar på Stora Teatern, Göteborg (29/10) och på Södra Teatern, Stockholm (5/11). 

Vad anser du gör en bra musikbild?

– Jag tycker den ska fånga känslan av hur det var att stå i just det publikhavet. Är det blött? Svettigt? Sårbart? Peppigt? Man vill känna känslan i rummet och energin bandet har på scen. Mycket liv och rörelse. Färg och sprak är alltid ett plus.


Vilken konsert är den du har starkast minne av? Och om du tänker tillbaka, varför är det just den spelningen som sticker ut rent visuellt?

– Det känns väldigt basic att referera till Håkan Hellström på Ullevi, men det var faktiskt som att jag bestämde mig på den arenan 2014 att jag bara måste få göra precis den där skiten som han höll på med. Jag gick i gymnasiet, var skitdeppig och tyckte inte jag var bra på nånting. Helt plötsligt står jag bland tusentals människor i en kollektiv hypnos och lyssnar, samt skriker med i raderna ”Jag drömde att jag kunde sjunga, men det kan jag inte” och jag minns att jag började gråta. Om han kan så kan väl jag, bland lite fyrverkerier och tårar, var väl summeringen av den spelningen. 

Hur kom du in i din bransch och hur har du arbetat för att ta dig dit du är idag?


– Jag har väl på ett sätt alltid gjort musik men började en låtskrivar-utbildning några år efter gymnasiet som fick mig att på riktigt ta tag i mitt låtskrivande. Efter det året gav jag mig fan på att få ut en EP, och fick ihop ett gäng låtar som gjorde att jag kom i kontakt med mitt skivbolag Universal. Efter sajningen har jag väl skrivit massor, matat ut musik och hoppats på det bästa. Två EP:s och ett album har jag hunnit med, och mer ska det bli!

Lyssna på Felicia Takmans nya EP:


ANNONCE