Nyhet

Jamaica förbjuder musik och program som glorifierar våld

Bedrägeri, bruk av narkotika, olaglig vapenhantering och svordomar förbjuds.

Jamaicas radio- och TV-myndighet förbjuder innehåll som glorifierar illegal verksamhet, enligt BBC.

Det nya regelverket omfattar TV- och radioprogram, inklusive musik, och listar ett antal specifika ämnen som inte längre tillåts, däribland bedrägeri, bruk av narkotika och olaglig vapenhantering. Även svordomar förbjuds.

Enligt myndigheten kan låtar som glorifierar illegal verksamhet ge ”ett felaktigt intryck av att kriminalitet är ett accepterat inslag i den jamaicanska kulturen och samhället”, skriver BBC. Ytterligare en anledning till beslutet uppges vara att stötande innehåll kan normalisera kriminalitet bland unga.


De nya reglerna möts dock av kritik från artister. Den Grammy-vinnande sångaren och producenten Stephen McGregor, mer känd som Di Genius, kommenterar beslutet i flera inlägg på Twitter:

”Yay!! Kriminalitet och våld kommer helt magiskt att sluta nu”, skriver han och fortsätter:

”Ingen i den yngre generationen lyssnar frivilligt på radio 2022. Så enligt mig är handlingen en ’titta vi gör något’-grej, mer än att faktiskt försöka göra något. Och så vitt jag minns har musik alltid varit ’anledningen’ till allt på jamaica.”


I ett tredje inlägg resonerar McGregor att människor trots ett förbud ändå kommer kunna ta del av liknande innehåll från TV, musikvideor och filmer från andra länder. ”Vi har varit här många gånger förut. Det har alltid varit ineffektivt”, skriver han.


Det är inte heller första gången en viss typ av musik förbjuds i landet, 2009 förbjöds låtar som förespråkar sex, våld och mord.


I myndighetens beslut framgår att hänsyn tagits till yttrandefrihet, men att musik och program som förespråkar kriminalitet står i konflikt med att kunna sända ansvarsfullt innehåll, skriver BBC.

LÄS OCKSÅ: ARETHA FRANKLIN ÖVERVAKADES AV FBI I FYRTIO ÅR

ANNONCE