Nyhet

Karin Dreijer hoppar av dokumentär efter Svenska Nyheter-inslag

"De som släppt igenom detta borde skämmas.”

Karin Dreijer, mer känd under artistnamnet Fever Ray och som ena halvan av The Knife, riktar kritik mot satirprogrammet Svenska Nyheter och hoppar av en planerad dokumentärserie, efter att programmet visat ett inslag om transvård, enligt SVT Nyheter.

I inslaget skämtar programledaren Kristoffer Appelquist om könsdysfori, stopphormoner och om transvården överlag. I fredags anklagade Dreijer Appelquist för transfobi i ett mejl till SVT, efter att programledaren bland annat skämtat om självmord bland barn med könsdysfori.

”Ni har valt att sända ett program som sparkar nedåt på en grupp barn som är bland de mest utsatta i vårt samhälle. Det är för mig helt obegripligt. /.../ De som släppt igenom detta borde skämmas”, skriver hen bland annat till SVT.

Dreijer har tidigare tillfrågats att medverka i serien Nordic Beats, vilket hen nu tackar nej till. Programmets projektansvarige Fredrik Norberg bekräftar att artisten hoppat av, men att det inte innebär några större problem eftersom inspelningarna inte börjat än, skriver SVT.

Programchefen för Svenska Nyheter, Ebba Adielsson, bemöter nu kritiken och skriver i ett mejl till SVT att en del av satirgenren innebär att dra saker till sin spets, och att ”programmet med humor vill kasta nytt ljus över aktuella händelser och konfliktlinjer.”

Angående skämten om självmord bland barn med könsdysfori, svarar Adielsson:

”Svenska nyheters avsikt var inte att kritisera barnen som lever med könsdysfori utan vården som ska hjälpa barnen.”

LÄS OCKSÅ: SVENSK ARTIST NEDBROTTAD AV POLIS PÅ ARLANDA – INCIDENTEN ÄR POLISANMÄLD
ANNONCE