Nyhet

Taylor Swift kritiseras för fettfobi

Popstjärnan har nu redigerat om kritiserad musikvideo.

Taylor Swift har nyligen redigerat om musikvideon till låten Anti-Hero, på grund av den kritik hon fick över ordvalet i en specifik scen, skriver Pitchfork.

Den första musikvideon från Taylor Swifts nya och framgångsrika album Midnights publicerades bara timmar efter albumets release. Under låten och videon berättar Swift om hur du genom utmaningar kan vara din egen värsta fiende – att du ser dig själv som roten till problemen, och att det måste vara svårt att heja på antihjälten, som Swift sjunger i refrängen.


Det är just refrängen och nyss nämnda rader som har väckt uppståndelse då de är en del av en scen som Swift nu har valt att redigera bort på grund av anklagelser om att hon är fettfobisk. I originalvideon står Swift på en våg som istället för att byta till en siffra omedelbart går över till ordet "tjock". Till detta skakar karaktären av Swifts antihjälte bara på huvudet, till Swifts förtret.

Den redigerade videon har fortfarande kvar scenen på exakt samma sätt – med skillnaden att ordet "tjock" inte längre syns. Du ser inte heller en siffra på vågen, bara att Swift står på den och antihjälten skakar på huvudet.

Scenen och ordvalet tros bero på Swifts egna tidigare problem med dysmorfofobi och erfarenhet av en ätstörning. Något hon berättar om i dokumentären Miss Americana från 2020, där hon delar med sig av tankar om hur hon ibland ville sluta äta när hon såg bilder på sig själv.

”Mitt förhållande till mat var exakt samma psykologi som jag tillämpade på allt annat i mitt liv: om jag fick en klapp på huvudet registrerade jag det som bra. Om jag fick ett straff så registrerade jag det som dåligt”, säger Swift i en intervju med Variety – här citerat från Pitchfork.

Den 25:e oktober släpptes den andra musikvideon från Midnights, för låten Bejeweled. Här besökte Taylor Swift sagans universum i förnyad Askungens stil, och än så länge är sångerskans visualiseringar av sina egna låtar från det nya albumet inspirerade av storytelling.


Swift har själv regisserat de två musikvideorna som redan släppts från Midnights, och har även fler på gång.

Om du, eller någon du känner, är drabbad av en ätstörning rekommenderar vi att kontakta Frisk & Fri: riksföreningen för ätstörningar på 020-20 80 18 eller besök https://www.friskfri.se/fa-stod/

ANNONCE