Nyhet

Fylkingens hyreskontrakt sägs upp

Efter konflikter med hyresvärden väntas den nästan 90 år gamla konstnärsföreningen lämna Münchenbryggeriet.

Stockholmsbaserade Fylkingen är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik och konst. Den grundades 1933 som en kammarmusikförening av musiker och tonsättare med syfte att lyfta fram ny musik, vilket också gör föreningen till världens äldsta forum i sitt slag, enligt föreningens hemsida. Under 60-talet utökades föreningen och fler konstformer fick ta plats, exempelvis performancekonst, dans, koreografi, happenings och text-ljudkompositioner.

Under andra halvan av 80-talet flyttade föreningen till Münchenbryggeriet där den också ligger idag. Nu meddelar dock tidskriften Nutida Musik att Fylkingen sägs upp från sin lokal vid Söder Mälarstrand.

Ursprungligen var lokalen ett lager för bryggeriets öltunnor och inför flytten 1986 byggde föreningen om för att göra plats för ett scenrum, med bar och möteslokaler. Ytterligare ombyggnationer gjordes 2013 med hjälp av offentliga medel från Boverket och Allmänna arvsfonden. Hyresvärden AFA Fastigheter bidrog med ett kontrakt som löpte på tio år, skriver Nutida Musik.


I februari 2022 fick Fylkingen det första utförliga kontraktsförslaget av hyresvärden. Föreningens ordförande Lise-Lotte Norelius berättar för Nutida Musik att diskussionen fram till dess bara hade handlat om hyresnivåer, men att det nu tillkommit ett tillägg där det stod att Fylkingen ”inte skall hålla på med ljudalstrande verksamhet dagtid, undantag kort soundcheck.”

Det ledde till förhandlingar och ett nytt förslag om att AFA Fastigheter och Fylkingen skulle dela på kostnaden för ny isolering. Därefter började hyresvärden hyra ut angränsande lokaler som kontor vilket ledde till konflikt, och de senaste åren har föreningens styrelse ägnat mycket tid åt frågan om ljudstörningar, enligt tidskriften.

I artikeln framgår att föreningen lyckats hålla en god relation med de nya hyresgästerna, men att hyresvärden kommit fram till att den enklaste lösningen ändå är att säga upp Fylkingens kontrakt. Detta trots att kulturverksamheten funnits i lokalen innan fastigheten avyttrades från staden och fick en privat ägare.


Föreningens kontrakt går ut den sista september 2022 och följs av nio månaders uppsägningstid. Ordföranden Lise-Lotte Norelius säger till Nutida Musik att hon just nu inte vet var Fylkingen kommer att hamna i framtiden.

LÄS OCKSÅ: CAROLINA FALKHOLT SKAPAR MURALMÅLNING TILL MINNE AV ROBERT STRÄNGEN DAHLQVIST

ANNONCE