Nyhet

Ghost på lista över de sämsta metal-albumen någonsin

Grammis för bästa hårdrocksalbum gick 2014 till Infestissumam, som genom åren hyllats och fått fina recensioner av de allra flesta. Men smaken är föga förvånande även i metal-världen som baken.

Det amerikanska musikmagasinet Spin har funnits sedan 1985 och är en erkänd spelare i musiktidningsbranschen.

I en nyligen publicerad lista över de 12 sämsta heavy metal albumen genom tiderna, finns svenska Ghost med bland kandidaterna.

Spin skriver bland annat:

”Vad utgör ett riktigt dåligt metal-album? Det är inte bara avsaknaden av gitarriff eller hemsk produktion och halvkassa sångtagningar. De flesta albumen här lider av en kompromiss-överdos, oavsett om det gäller att hopplöst jaga ett trendigt sound, eller misslyckas med att åldras värdigt. Det borde inte vara en chock att majoriteten av dessa album släpptes under sent 90 till tidigt 2000-tal, krisåren för metal.”

För Ghosts del är det albumet Infestissumam från 2013 som blir tilldelad en ordentlig sågning. I jämförelse med GAFFAs lista ”Ghosts album rankade – från okej till bäst”, där skribenten Jesper Robild placerade Infestissumam på en förstaplats, går åsikterna isär på nästintill samtliga punkter.

I GAFFAs lista beskriver Robild albumet som ”en resa genom helvetets alla kretsar där varje låt är en total överraskning beträffande sound. /…/ storslagna körarrangemang, partier som dominerades av keyboards, discotakterna i Ghuleh/Zombie Queen, karnevalstämningen i Secular Haze och deras första riktiga Abba-hårdrock-bastard i Jigolo Har Megiddo."

Spins Andy O’Connor beskriver däremot Ghosts andra album som en uppföljare som ”fallit platt och ersatts av homogena gitarrklink och släpig orgel, speciellt i Secular Haze, en imitation som blivit spöklikt blek.”

Till yttermera visso skriver Robild att Infestissumam är en skiva där man inte vill plocka bort en sekund. O’Connor tycker tvärtom att Ghosts frontman Tobias Forge misslyckas med att släppa ett enda album som håller från början till slut.

Läs hela Spins analys översatt nedan:

”Ghost är en populär måltavla bland gamla surgubbar och snubbar som är gamla i själen, och det är inte helt förtjänat. Vill du ha ett band som låter som gamla band men vill samtidigt inte att fler ska lyssna på dem? Inte bara det, Darkthrones Fenriz, en man fast i sina gamla metal-hjulspår, var ett av deras tidigaste fans. Ghosts andra album Infestissumam var deras stora entré till mainstream-scenen och det var inte ett toppen första intryck. Debutens Mercyful Fate-via-BOC vibe har fallit platt och ersatts av homogena gitarrklink och släpig orgel, speciellt i Secular Haze, en imitation som blivit spöklikt blek. Det finns inga rosor med blodstänkta taggar eller satanistiskt nattvardsvin; allt som är kvar är metal i 2D. Ett album ska inte kännas som en syssla, ändå drar det sig fram utan att göra särskilt mycket. Ghosts senare album har alla varit bättre, men de har fortfarande en stor brist: Forge håller inte ett helt album. Ibland slänger han ur sig toppengrejer, men att släppa ett bra album från början till slut lyckas han fortfarande inte med.”

Spins fullständiga lista över de sämsta metal-albumen genom tiderna finns att läsa här.

LÄS OCKSÅ: GHOSTS ALBUM RANKADE – FRÅN OKEJ TILL BÄST
ANNONCE