Nyhet

Humorduon svarar på Markoolios kritik efter låten om Ebba Busch

"Att vara i en demokrati innebär att man ska, som underhållare, komiker, vad man nu än är, ifrågasätta politiker."

Johanna Nordström och Edvin Törnblom driver humorpodden Ursäkta. I nuläget är de ute på turné med showen Ursäkta Live, och under en föreställning på Avicii Arena i förra veckan framförde de en egen version av Markoolios låt Millenium 2.

Markoolio kritiserade duon för att ha använt låten, bland annat eftersom han via sitt förlag sagt nej, enligt Aftonbladet. I duons egenskrivna text raljerar de friskt över Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, något som Markoolio också kommenterade på Instagram där han skrev:

”Det jag menar med texten är grov är att jag tycker den är ett personangrepp. Icke humoristisk och osmakligt sådant.”


Duon har sedan dess mottagit kritik från flera olika håll, bland annat i sociala medier. Nu svarar de på kritiken i det senaste avsnittet av sin podcast Ursäkta.


– Jag kan förstå, om man inte lyssnar på podden och inte har sett showen, att man tycker att det är en grov låt, eller att man tror att det är ett personangrepp. Men faktum är att, om man lyssnar tillbaka två år så har Ebba Busch för oss varit ett stående skämt, som vi har skämtat om. För att vi personligen tycker att henens åsikter och hennes politik inte är för oss, säger Johanna Nordström.

Edvin Törnblom fortsätter med att förklara att Ebba Busch varit ett återkommande inslag sedan poddens början och att hon är en intressant person, vilket också blivit upprinnelsen till numret i showen. En del av kritiken tycker han är obefogad.

– Den kritiken som har riktats som jag har blivit mest irriterad på är den att vi på något sätt skulle aktivt mobba henne, förtala henne eller liksom utsätta henne för något slags personangrepp. En politiker i Sverige är en folkvald person, som själv har valt att bli politiker. Att vara i en demokrati innebär att man ska, som underhållare, komiker, vad man nu än är, ifrågasätta politiker. Det är en del av deras jobb, att bli ifrågasatta. Av både journalister men också av nöjespersoner. Det är deras jobb att bli ifrågasatta, annars är det fascism.


Duon uppger också att de frågade Markoolio om tillstånd för att tv-sända låten, inte om de fick göra låten live i showen, eftersom det inte ska strida mot upphovsrätten, enligt Expressen. Nordström kritiserar också Markoolio tillbaka:

– Han har byggt sina låtar på att vara sexistisk. Alla låtar handlar om tjejer i korta kjolar som ska stå och se snygga och söta ut. Han är inte guds bästa jävla barn själv, säger hon i podd-avsnittet, som finns att lyssna på i sin helhet här:


LÄS OCKSÅ: MARKOOLIO KRITISK EFTER HUMORDUONS NYA TEXT TILL MILLENIUM 2

ANNONCE