Nyhet

Markoolio kritisk efter humorduons nya text till Millenium 2

"Jag sa nej via förlaget, men de har ändå kört på."

Johanna Nordström och Edvin Törnblom driver humorpodden Ursäkta. I nuläget är de ute på turné med showen Ursäkta Live, och under en föreställning på Avicii Arena i förra veckan framförde de en egen version av Markoolios låt Millenium 2.

I sin egna version har duon ändrat om texten med syftet att rikta en känga mot Kristdemokraternas Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

Med melodin till Markoolios Millenium 2 från 1999 sjöng duon bland annat:

”Du älskar bögar, men vad säger bibeln? Jesus Kristus, du är efterbliven. Du är ’Kristi brud’ och vi är horor. Sprid inte dina åsikter i våra skolor. Nu är vi hårda och brutala, hoppas vi ses på nästa Elle-gala. Nej, just det, fuck, du är inte bjuden”.

”Åh, Ebba Busch Thor, du är så blå. Farlig för Sverige nu som då. Ebba Busch Thor, dags att avgå. Åh, Ebba Busch Thor, statuskåt, du blir säkert glad av denna låt. Ebba Busch Thor, tack varsågod, förlåt”.

Upphovsmakaren Marko Lethosalo, som Markoolio egentligen heter, är dock inte helt nöjd med duons version av låten. Han ska i ett tidigare skede nekat dem att använda den.

– Jag sa nej via förlaget, men de har ändå kört på, berättade han i Rix Morronzoo, enligt Aftonbladet.

Vid en eventuell tvist skulle duon kunna bli skyldiga att betala STIM-ersättning till Markoolio. Om det går att hävda att det är en parodi räknas det dock som ett undantag, skriver tidningen.

Huruvida Markoolio kommer att driva ärendet vidare är ännu oklart. I ett inlägg på Instagram har artisten lagt ut en skärmdump på Aftonbladets rubrik där han också skriver:

”Det jag menar med texten är grov är att jag tycker den är ett personangrepp. Icke humoristisk och osmakligt sådant. Fick frågan om nya texten via mitt förlag och jag svarade -Nej

Men dom valde att köra ändå. Får se vart detta slutar. Säkert med ingenting.

Men jag tänker inte sitta och hålla käften om jag anser att min musik används felaktigt.

Japp, nu ska jag gubbsura lite till. Godnatt.”

LÄS OCKSÅ: STORS INSTAGRAMKUPP – PÅMINN KRISTERSSON OM HÉDI FRIED
ANNONCE