Nyhet

Medlemmar ur Sex Pistols reagerar på drottningens bortgång

Punkarna som slog igenom med sin kritik mot det brittiska kungahuset tackar nu av drottningen på olika sätt.

I slutet av förra veckan meddelades att Storbritanniens drottning Elizabeth II gått bort, och att Kung Charles III blir hennes efterträdare.

I efterdyningarna av drottningens död har reaktionerna varit många. Punkbandet Sex Pistols kommer för alltid att förknippas med den före detta monarken, efter att de släppte den klassiska singeln God Save The Queen 1977, samma år som drottningen firade silverjubileum. Nyligen reagerade också Sex Pistols frontman John Lydon, mer känd som Johnny Rotten, på drottningens död, enligt Loudwire. I ett inlägg från slutet av förra veckan postade hans officiella Twitter-konto en bild med texten:

”Vila i frid Drottning Elizabeth II. Skicka henne till seger. Från alla på johnlydon.com”

Frasen ”skicka henne till seger” (övers. ”send her victorious”) är i sammanhanget en referens till Storbritanniens nationalsång God Save The Queen.

Bandets basist Glen Matlock skrev i sin tur ett inlägg på Twitter med texten:

”God save the king – hoppas att han inte är en löjlig gammal grej…”

Gitarristen Steve Jones lade upp en bild föreställande drottningen med en säkerhetsnål genom läppen och texten ”God Save The Queen – She Ain’t No Human Being”, som referens till deras hit från 1977. Till bilden i inlägget följer också texten: ”Hur känner du?”.

När Sex Pistols släppte hitsingeln God Save The Queen 1977, som också senare kom med på albumet Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols, ansågs både texten och omslaget till singeln vara mycket kontroversiella. Låten förbjöds till och med att spelas i brittisk radio.

God Save The Queen sågs som en protest mot hur monarkin behandlade arbetarklassen, och när drottningen firade sitt silverjubileum passade Sex Pistols på att framföra låten på en båt namngiven Queen Elizabeth i en färd nedför Themsen. När de till slut gick i land blev flera i bandets sällskap gripna av polis, skriver Loudwire.

Låten klättrade som högst till en andraplats på UK Singels Chart, vilket ledde till anklagelser om att listan var riggad för att hindra låten att nå en förstaplats.

LÄS OCKSÅ: THE LIBERTINES FÖRE DETTA TRUMMIS DÖD
ANNONCE