Nyhet

Svenska körlivet i upprop – vill bevara körsång i skolundervisningen

”Vi har med bedrövelse under årtionden sett hur den gemensamma sången och de estetiska ämnena i skolan skurits ner."

Sång är idag nästintill obefintlig i förskolans och skolans läroplaner, detta menar Sveriges organiserade körliv som gått samman i ett upprop för att bevara körsång i skolundervisningen, enligt Kulturnytt i P1.

Representanter från bland annat Sveriges körförbund, Sveriges kyrkosångsförbund och Föreningen Sveriges körledare menar dessutom att det strider mot FN:s konvention om barns rättigheter, att varje barn ska ges möjlighet att av eget intresse och på egna villkor delta i det konstnärliga och kulturella livet.

”Vi har med bedrövelse under årtionden sett hur den gemensamma sången och de estetiska ämnena i skolan skurits ner, med en hisnande omedvetenhet hos beslutande politiker och utbildningsanvariga kring konsekvenserna. Det finns idag en uppsjö av forskning kring vad som händer när barn och ungdomar inte får tillgång till emotionella redskap, som sång och andra estetiska uttryck är, för exempelvis reglering av känslor, vilket är mycket farligt - både för individen och samhället. Därför är det viktigt att lyfta denna fråga med kraft, för att inte ytterligare generationer ska fråntas den demokratiska rättigheten att utvecklas flerdimensionellt.”, skriver Karin Eklundh, förbundsdirektör på Sveriges Körförbund i ett mejl till GAFFA.


För att uppmärksamma körsång ytterligare instiftade Sveriges Körförbund Körsångens Dag 2021, som ägde rum den tredje september i år. Förbundet livesände ett körmaraton med körer från hela Sverige, där Malena Ernman i egenskap av ambassadör också höll ett tal. Se hela filmen här:

Karin Eklundh berättar vidare att reaktionerna på uppropet varit positiva och att de fortsätter bedriva ett kulturpolitiskt opinionsarbete för verklig förändring.

På Sveriges Körförbunds hemsida beskrivs uppmaningarna i uppropet:


”Likställ de estetiska ämnena i skolan med kärnämnena, utöka de estetiska ämnena i förskollärar- och lärarutbildningarna och stärk våra Kulturskolor med ökade resurser.

Låt befintlig forskning kring effekterna av de estetiska uttrycken ligga till grund för de offentliga samtalen och de politiska agendorna.

Integrera kulturaspekten i alla politiska frågor som rör civilsamhället och inkludera kulturella verksamheter och uttryck i ekonomiska ställningstaganden och beslut.”

Läs hela uppropet här.

LÄS OCKSÅ: 134 ARTISTER I STORT UPPROP INFÖR VALET


ANNONCE