Nyhet

En av de tidigaste live-inspelningarna av The Beatles upphittad

"Vi får höra dem precis på gränsen till genombrottet som världskändisar."

Den fjärde april för 60 år sedan befann sig John Bloomfield på Stowe Boarding School i Buckinghamshire. Det gjorde också The Beatles, som spelade en konsert med sin nysläppta platta Please Please Me i ryggen.

Bloomfield, som var 15 år vid tidpunkten, spelade in hela konserten och först nu har bandet kommit fram i ljuset efter att BBC:s Radio 4 gjort ett specialprogram för att fira konsertens 60-årskalas.

”Det var ett unikt Beatles-gig, med en nästan helt mansdominerad publik. Och trots vissa hurrarop och skrik dränks inte inspelningen av publikreaktionerna”, skriver journalisten Samira Ahmed för BBC.


Setlisten bestod av låtar från Please Please Me, som släpptes den 22 mars 1963, såväl som några covers, bland annat Chuck Berrys Too Much Monkey Business. På inspelningen hörs också gruppen ta emot önskningar och skämta sinsemellan.

Ahmed och Beatles-historikern Mark Lewisohn är de enda två som fått höra hela inspelningen från början till slut efter att Bloomfield spelade upp den för allmänheten för första gången, enligt BBC.

– Vi får höra dem precis på gränsen till genombrottet som världskändisar. Efter det dränks alla inspelningar från besökare av skrik från publiken. Det är en väldigt viktig inspelning och jag hoppas att något bra och konstruktivt och kreativt händer med den så småningom, säger Lewisohn till BBC, som tidigare inte känt till inspelningens existens.


Delar av upptagningen finns att lyssna på i programmet Front Row här.

LÄS OCKSÅ: JAMES HETFIELD SLÄPPER BOK OM SINA GITARRER

ANNONCE